Saopštenje za javnost Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina

+100%-

Saopštenje za javnost Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Nacionalni saveti nacionalnih manjina podneće žalbu nadležnim državnim institucijama, ali  i međunarodnim organizacijama u čijem je delokrugu rada zaštita ljudskih i manjinskih prava, OEBS-u i Delegaciji Evropske komisije u Srbiji zbog izjave ministra Velimira Ilića kojom je negirao postojanje različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

 white

Ne ulazeći u sadržinu političkih ocena koje je ministar građevine i urbanizma i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić u obraćanju članovima Glavnog odbora svoje stranke izneo na račun Vlade AP Vojvodine, nacionalni saveti nacionalnih manjina moraju da se osvrnu na jedan deo njegovog izlaganja.

white

Naime, ministar je tokom govora rekao da „Vlada Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Beogradu i dva miliona Srba u Vojvodini“.

white

Nacionalni saveti nacionalnih manjina upozoravaju ministra Ilića na opasnost takve izjave, jer tvrdnjama da u Vojvodini živi dva miliona Srba, on potpuno zanemaruje činjenicu da u Vojvodini žive različite nacionalne zajednice i time povređuje prava tih zajednica na nacionalni identitet.

white

Obaveštavamo ministra Ilića da u AP Vojvodini živi 27 različitih nacionalnih zajednica, da AP Vojvodina ima 6 jezika u službenoj upotrebi i da svaki treći stanovnik AP Vojvodine nije srpske nacionalnosti i da niko nema pravo da negira tu činjenicu.

Kategorije: Sedam dana