Šarčević: Pitanje udžbenika za albanske đake koči nacionalni savet Albanaca

+100%-

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da „pitanje udžbenika za albanske đake koči Nacionalni savet nacionalne manjine Albanaca“.

 

„Već mesecima sa srpske strane je urađeno sve. Procedura je jasno zakonom opisana. Trebalo je da obezbede prevodioce i prevod za taj deo, obećana je pomoć iz Albanije“, rekao je Šarčević za skupštinskom govornicom, odgovarajući na kritike poslanika Partije za demokratsko delovanje Fatmira Hasanija.

 

Šarčević je upitao i „kakva prava imaju srpska deca u severenoj Albaniji“.

 

On je ocenio da će približavanje Evropskoj uniji naterati zemlje u okruženju, među kojima su Albanija i Severena Makedonija, da dostignu bar deo standarda koji je Srbija dostigla i daje svima. Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 27 saveta nacionalnih manjina i ona su dužna da pripreme materijal, bez obzira koliko učenika pohađa nastavu na nekom jeziku.

 

„Pružamo im pomoć. Angažovao sam čak beogradski Filološki fakultet i Odsek za albanologiju da se sve ubrza da bi sva ta deca imala to pravo, dogovorio svašta sa ministarkom Šehini, ali čekam da oni nešto urade“, rekao je Šarčević.

 

On je naveo da su to pitanje rešile sve manjine u Srbiji, kao i da će za pripadnike albanske manjine biti rešeno u „roku od mesec, dva, tri“.

 

Hasani je rekao da se u parlamentu usvaja zakon o dualnom obrazovanju, a do sada još nijedan novi udžbenik nije obezbeđen za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku. Hasani je ocenio i da su amandmani podneti na Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju dobri, kao i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, ali je dodao da se pripadnici albanske manjine pitaju koje bi profesije trebalo da završe da bi se zaposlili u državnim organima i institucijama.

 

Bili smo tri i po godine zajedno u poslaničkom klubu sa Savezom vojvođanskih Mađara i do sada nismo uspeli da rešimo nijedan od životnih problema Albanaca, istakao je on.

 

Hasani je rekao da do sada mesto prosvetnog inspektora sa znanjem albanskog jezika u školskoj upravi u Leskovcu nije popunjeno.

 

Na novootvorenoj naplatnoj rampi u Bujanovcu – Centar primljeno je 18 radnika, a nije primljen nijedan Albanac, rekao je Hasani. On je dodao da im nije ostao nijedan drugi put, osim da čekaju realizaciju svojih zahteva „kada se bude formirala nova Vlada na Kosovu gde će se primenjivati recipročne mere između Srpske liste na Kosovu i albanske manjine u Srbiji“.

 

Izvor: N1