Sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

+100%-

Sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Danas je u Beogradu održan sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina – predsednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejmanom Ugljaninom, predsednicom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anom Tomanovom-Makanovom, predsednikom Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darkom Sarićem Lukendićem i pravnim savetnikom predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Emilom Lulićem.

 

Na sastanku je bilo reči o aktivnostima koje će u 2017. godini biti sprovedene u cilju što efikasnijeg ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Posebna pažnja je posvećena radu na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

Istovremeno, dogovorena je intenzivnija saradnja MDULS i Koordinacije na pripremama sednica republičkog Saveta za nacionalne manjine, kao i podrška Ministarstva u podizanju kapaciteta nacionalnih saveta, ali i jedinica lokalne samouprave, za pitanja od značaja za nacionalne manjine, posebno u vezi sa sprovođenjem Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i evrointegracijama.

 

Predstavnici Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina su se zahvalili ministarki Brnabić na izraženoj spremnosti da se zajednički radi na unapređenju kvaliteta života nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Ministarka se takođe zahvalila predstavnicima Koordinacije na konstruktivnim temama koje su bile predmet sastanka i predložila da se ovakvi radni sastanci češće održavaju.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

Kategorije: Arhiva