SASTANAK MINISTARKE ČOMIĆ SA PREDSTAVNICIMA ALBANSKOG NACIONALNOG SAVETA

+100%-

SASTANAK MINISTARKE ČOMIĆ SA PREDSTAVNICIMA ALBANSKOG NACIONALNOG SAVETA

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, održala je 3. juna 2021. godine u Vranju sastanak sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmijem Mustafom, koji je, tom prilikom, pozvao ministarku Čomić da posreduje u sprovođenju „Plana od 7 tačaka“ o pravima i položaju Albanaca koji je 2013. odobrila Vlada Republike Srbije.

 

 

 

Mustafa je naglasio neophodnost pokretanja dijaloga o individualnim i kolektivnim pravima, pravima na ravnopravnost i pravdu, jednakost i više slobode, sa posebnim osvrtom na mnoštvo pitanja od značaja za albansku nacionalnu zajednicu u Srbiji, koja uključuju ekonomski razvoj, integraciju u državne institucije, pravo na upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, udžbenike na maternjem jeziku, priznavanje kosovskih diploma, kulturu, informisanje, zdravstvo i socijalne teme. On je, takodje, izrazio očekivanje da će Ministarstvo na čijem je čelu Gordana Čomić otvoriti prostor za dijalog sa predstavnicima Albanaca koji je, kako je rekao, blokiran više od osam godina.

 

 

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih opština Pčinjskog okruga, Grada Vranja, Koordinacionog tela za jug Srbije i OEBS-a.

 

 

 

 

Foto: bujanovačke.rs