Sastanak Paunović sa ambasadorkom Rumunije

+100%-

Sastanak Paunović sa ambasadorkom Rumunije

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović sastala se 3. oktobra sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Oanom Kristinom Popom, sa kojom je razgovarala o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji, saradnji u oblasti kulture, tradicije, obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma.

 

Paunović je zahvalila na podršci koju Rumunija pruža Srbiji na putu ka evrointegracijama, kao i na tome što poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije. Srbiju i Rumuniju veže istorija dobrosusedstva i prijateljstva, a ovo je godina kada se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, navela je Paunović.

 

Saradnja Kancelarije za ljudska i manjinska prava, na čijem sam čelu, sa predstavnicima Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine uvek je bila dobra i konstruktivna. Paunović je naglasila da je sprovođenje Vladinog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u protekle tri godine, doprinelo ukupnom poboljšanju položaja svih nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

 

Stojimo vam na raspolaganju i želimo sa vama da podelimo naša iskustva na putu integracije i pristupanja EU, istakla je ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa. Ambasadorka je istakla značaj predstojećeg sastanka ko-sekretara Međuvladine mešovite komisije u Bukureštu, navodeći da će sastanak biti prilika da se razmotre najnovije informacije u pogledu ostvarivanja prava dveju manjina i dogovore dalji koraci u radu Mešovite komisije.

 

Takođe je ukazala da Ambasada pomno prati položaj rumunske nacionalne manjine i da može da konstatuje uočljiv napredak u pogledu rešavanja pojedinih pitanja i unapređenja saradnje na svim nivoima vlasti, ističući da naravno uvek postoji prostor za dalja unapređenja, što može biti ostvareno nastavkom kontinuiranog rada na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

 

Tema sastanka bila je i saradnja dveju zemalja u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava za koju su sagovornice ocenile da je na visokom nivou.

 

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Kategorije: Izdvajamo, Sedam dana