Sastanak predsednika Vučića i Tomislava Žigmanova

+100%-

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, sa kojim je razmotrio realizaciju inicijativa i projekata, koji doprinose boljem položaju hrvatske zajednice u našoj zemlji.

 

Žigmanov je rekao da je predsednik Vučić odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prilikom potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, odnosno razgovora sa predstavnicima hrvatske zajednice u Tavankutu u junu 2016. godine. „Predsednik Vučić je naš pouzdan partner, a DSHV je odgovorna stranka i zato će uvek istaći i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji”, rekao je Žigmanov i predsedniku Vučiću preneo zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskreni institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije.

 

U razgovoru je konstatovano da je većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja i kulture realizovana, dok je rad na preostalima u toku.

 

Predsednik Vučić je rekao da su Hrvati ravnopravni građani naše zemlje, sa kojima smo uvek živeli u slozi, ali da je potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnom uspostavljanju poverenja kako se ne bi osećali zanemareni od strane države ili ugroženi u društvu. „Hrvatska zajednica mora da ima sve uslove standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano”, naglasio je predsednik Vučić.

 

Između ostalog, proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, radi se na komunalnoj infrastrukturi, obnavljaju se Domovi kulture u Tavankutu i Monoštru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

 

Predsednik Vučić je rekao da se nada da će unapređenje položaja Hrvata u našoj zemlji doprineti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske, kao i da će sa predsednicom Grabar-Kitarović u 2019. godini raditi na uspostavljanju bolje saradnje dveju zemalja.

 

Foto: N1