SASTANAK SA BUDUĆIM STUDENTIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA

+100%-

SASTANAK SA BUDUĆIM STUDENTIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA

Sastanak s maturantima zainteresiranim za studiranje u Republici Hrvatskoj održan je 18. veljače u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Budući su studenti dobili potrebne informacije o fakultetima u Republici Hrvatskoj, potrebnoj dokumentaciji, rokovima te načinima upisivanja bilo polaganjem državne mature bilo direktnim upisivanjem preko posebnih upisnih kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine, ukoliko one postoje za traženi fakultet odnosno smjer studiranja. Prisutne je na samom početku pozdravila Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje, dok je sastanak vodila bivša studentica u Republici Hrvatskoj Vedrana Cvijin.


S obzirom na činjenicu da spomenute posebne upisne kvote omogućuju zaobilaženje postupka državne mature i time predstavljaju direktni i lakši način upisivanja fakulteta, Nataša Stipančević, asistentica u obrazovanju HNV-a, pojasnila je prisutnima proceduru upisa preko posebnih kvota upozorivši na potrebnu dokumentaciju za dobivanje potvrda Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u čemu svojim posredovanjem sudjeluje HNV.


„Pozitivna je strana što, na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Republika Hrvatska iz godine u godinu pruža sve veću potporu našim studentima. Posebne upisne kvote postoje na većini fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vukovaru, Virovitici kao i na Osječkom Sveučilištu. Namijenjene su Hrvatima izvan Republike Hrvatske i olakšavaju upis na pojedine fakultete. Međutim, važno je buduće studente upozoriti kako broj zajamčenih posebnih kvota nije jednak na svim mjestima gdje one postoje. Drugo, njihov je raspored podložan promjenama iz godine u godinu, iako je praksa pokazala kako se one ne mijenjaju značajno, a konačan pregled posebnih kvota ove godine bit će objavljen u svibnju mjesecu. To znači kako je sigurnije planirati polaganje državne mature, iako kod nekih fakulteta možemo pouzdano pretpostaviti kako posebne kvote jamče siguran upis. HNV je uputio dopis i zamolbu pojedinim sveučilištima da se  posebne kvote dopune u akademskoj 2021./22. godini tako da očekujemo zadržavanje postojećih i otvaranje novih posebnih kvota.“, komentira Stipančević.


Podsjetimo, osim zajedničkih sastanaka za dobivanje informacija o upisima na fakultete, HNV svake godine u okviru Projekta „GPS – Gdje Poći Sutra“ organizira i profesionalna testiranja učenika s individualnim razgovorima za sve zainteresirane učenike koji se žele upoznati sa svojim sposobnostima kako bi imali jasniju sliku o vlastitom odabiru željenog zanimanja i studijskih programa koji će za njih biti najprikladniji, a u proteklom razdoblju program je završio i veći dio sadašnjih maturanata. Također, HNV redovito organizira i pripremnu nastavu za polaganje državne mature u Republici Hrvatskoj.

 

Izvor: HNV

Foto: HNV