Savjetnik u Ambasadi Slovačke posjetio BNV

+100%-

Savjetnik u Ambasadi Slovačke posjetio BNV

 

Jozef Sabo, savjetnik u Ambasadi Slovačke u Beogradu, posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće, u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim tema u Sandžaku.

 

bnv-sabo-minGospodin Sabo je istakao da će u periodu u kojem Slovačka predsjedava Evropskom unijom, do kraja ove godine, Republika Slovačka učiniti sve kako bi se neki EU programi realizovali u Sandžaku i čestitao Bošnjačkom nacionalnom vijeću na preuzimanju predsjedavanja Koordinacijom nacionalnih vijeća.

 

Predstavnici BNV su na sastanku istakli da BNV smatra Akcioni plan za nacionalne manjine nelegitimnim jer je izbacio sve zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća za rješavanje problema sa kojima se susreću Bošnjaci Sandžaka u ostvarivanju svojih prava u Republici Srbiji.

 

Predstavnici BNV su, također, naglasili da je Akcioni plan za nacionalne manjine usvojen u polutajnoj proceduri i nije razmatran niti odobren od strane Republičkog savjeta za nacionalne manjine.

 

Gospodinu Sabu su predstavljeni zahtjevi BNV da se u Akcioni plan ubace prijedlozi Bošnjaka i drugih manjina kao i zahtjevi BNV za uspostavljanje stalnih misija međunarodnih organizacija u Sandžaku zbog sve učestalijih izliva rasne i nacionalne mržnje na fudbalskim utakmicama, nekažnjavanja zločina počinjenih nad Bošnjacima, nesprovedene lustracije u pravosuđu i službama bezbjednosti te uopće lošeg položaja Bošnjaka u Srbiji.

 

Jozefa Saba su primili potpredsjednica Vijeća Vasvija Gusinac i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća doc. dr. Hasim Mekić.

 

Izvor: BNV