SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – POLOŽENI VENCI NA STAROM SAJMIŠTU

+100%-

SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – POLOŽENI VENCI NA STAROM SAJMIŠTU

Dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu obeležen je u Beogradu 27. januara 2021. godine, polaganjem venaca na mestu nacistiškog logora ‘Staro sajmište’. Komemoracija održana uz visoke državne i vojne počasti.


U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, venac su položili predsednica i potpredsednik Izvršnog odbora Pava Novakov i Dragan Krstić, i generalni sekretar Dejan Vlajković.


U svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, venac je na Spomenik položila Suzana Paunović, generalna sekretarka predsednika.


U ime Vlade Srbije venac je položila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsednika Skupštine Srbije potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić.


Vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, udruženja i diplomatskog kora.


Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Tog dana 1945. godine oslobođen je Aušvic–Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.


Opredeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

 

Izvor: NS romske nacionalne zajednice

Foto: NS romske nacionalne zajednice