ŠEF MISIJE OEBS U POSETI SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

+100%-

ŠEF MISIJE OEBS U POSETI SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

Ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, sastao se u sredu, 2. februara, 2022, godine sa predsednikom Saveza jevrejskih opština, Robertom Sabadošem u prostorijama SJOS.


Sastanku su u sklopu delegacije Misije OEBS-a prisustvovali i Vasil Genčev, politički savetnik, i Zuzana Pavlikova, viša savetnica za nacionalne manjine, a ispred Saveza sastanku je prisustvovala i Danijela Danon, generalni sekretar.

 

U uvodnom delu sastanka predsednik Saveza je izvestio gospodina Jana Bratua o antisemitskim incidentima u Srbiji koji su se dogodili tokom 2021.godine: lepljenje plakata sa antisemitskim sadržajem u centru Beograda,  slanje poruka antisemitske sadržine na e-poštu Jevrejske opštine Beograd i Pančevo, i najskoriji incident razbijanje prozora na kapeli Jevrejskog groblja u Beogradu, kada su kroz razbijeni prozor, u kapelu ubačeni sekira i čekić.


Predsednik Saveza je naglasio da se antisemitizam u Srbiji više manje iscrpljuje u povremenim antisemitskim grafitima, pisanju antisemitskih poruka na društvenim mrežama, objavljivanju knjiga sa antisemitskim sadržajem, ali da nisu zabeleženi fizički napadi koji za osnovu imaju antisemitske motive. Jevrejska zajednica Srbije se oseća bezbedno ali se stiče opšti utisak da antisemitizam na internetu i na raznim društvenim mrežama, narasta. Izlivi antisemitizma na društvenim mrežama  su posebno učestali u poslednje dve godine, od početka pandemije Kovida,  a Jevreji su između ostalog optuženi i da stoje iza ove pandemije i da je ona deo jevrejske svetske zavere.


Ambasador Jan Bratu  je istakao da je krivično gonjenje od strane nadležnih organa ključno za sprečavanje budućih antisemitskih incidenata. Predsednik Saveza Robert Sabadoš je informisao ambasadora da nažalost, u najvećem broju slučajeva, krivci ne budu identifikovani, a i kad budu iz raznih razloga nisu procesuirani.


Sabadoš je obavestio gospodina Bratua o tome da je u formiran Upravni odbor Starog Sajmišta i da je Krinka Vidaković-Petrov imenovana za vršioca dužnosti direktora Memorijalnog centra „Staro Sajmište“.


U nastavku razgovora ambasador Bratu se osvrnuo na ulogu Misije OEBS-a u Srbiji koja radi sa Srbijom na borbi protiv antisemitizma i promovisanju nediskriminacije u svim zemljama učesnicama, uz fokus na veću bezbednost i sigurnost svih građana i zajednica.


Rad Misije OEBS-a u Srbiji utemeljen je u četiri glavne oblasti iz njenog mandata, a to su jačanje demokratskih institucija, promovisanje vladavine prava, ostvarivanje napretka u pogledu slobode medija, etike i profesionalizma u ovoj oblasti, kao i reforme  u sektoru bezbednosti, što odražava prioritete Srbije, a Misiju stavlja u dobar položaj kada je reč o pružanju podrške Vladi u ostvarivanju obaveza koje je na sebe preuzela u okviru OEBS-a.

 

Ambasador Bratu izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Srbije, koja je brojnim pitanjima na kojima je sarađivala sa OEBS-om pristupila konstruktivno, uz izražavanje namere da uvede najbolju međunarodnu praksu. Promene se dešavaju korak po korak i deo su procesa koji traje i još uvek nije došao u finalnu fazu. Ono što brine je velika prisutnost govora mržnje  ne samo u srpskom društvu nego i u političkoj komunikaciji, što dovodi do velike polarizacije društva u Srbiji.


Na kraju sastanka predsednik Saveza je izrazio zadovoljstvo posetom NJ.E. Jana Bratua, i naglasio da već samo prisustvo Misije OEBS-a i svest o njenoj ulozi na ovim prostorima, uliva određenu sigurnost svim građanima Srbije, pripadnicima nacionalnih manjina, članovima različitih verskih konfesija kao i članovima jevrejske zajednice Srbije.

 

 

Izvor: SJO

Foto: SJO