Rumunija i Srbija o manjinama

+100%-

Rumunija i Srbija o manjinama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, 14.maja 2013. godine boravio je u službenoj poseti Rumuniji, tokom koje je razgovarao sa Titusom Korlaceanom, šefom rumunske diplomatije.

 

Oni su između ostalog razgovarali o položaju nacionalnih manjina, a nakon sastanka Ministar Mrkić je izjavio da Srbija preduzima sve što je u njenoj moći da sve nacionalne manjine koje u njoj žive uživaju sva prava i slobode i da će nastaviti sa merama koje relaksiraju i snaže njihov položaj.

 

Šef rumunske diplomatije, izjavio je da su nacionalne manjine koje mi imamo most saradnje i prijateljstva koje karakteriše naše dve zemlje.

 

Korlacean je rekao da se Rumunija po pitanju nacionalnih manjina uzda u evropske standarde.

 

Po tom pitanju u Srbiji treba primenjivati Kopenhaške kriterijume. Prema tim kriterijumima pristup obrazovanju i verskim službama predstavlja osnovno pravo koje treba da se poštuje u jednoj državi„, rekao je on i zahvalio se Mrkiću na angažovanju da se ta prava ispoštuju i kada se radi o Rumunima iz istočne Srbije.

 

Dogovarali smo se kako da unapredimo njihova prava i slobode. Naša vlada je već sprovela neke mere i namerava da nastavi tim putem„, zaključio je Mrkić.

 

Izvor: Tanjug

Kategorije: Izdvajamo, Najvažnije