Skupština Kosova najavila Deklaraciju o pravima Albanaca u Srbiji

+100%-

Skupština Kosova će na sednici u petak 31. maja 2013. godine raspravljati o ostvarivanju osnovnih prava Albanaca iz Preševske doline, kako Albanci nazivaju deo opština Preševo, Medveđa i Bujanovac.

 

Predlagač rasprave, poslanik Demokratskog saveza Kosova, Ljutfi Haziri je za današnji dnevnik Epoka e re kazao da insititucije Kosova treba da se mnogo više interesuju o Albancima iz Preševske doline i o ostvarivanju njihovih poliitčkih, građanskih, kulturnih i obrazovnih prava.

 

On je od Vlade Kosova zatražio da otvori kancelarije za Albance iz Preševske doline u Prištini i Gnjilanu.

 

Vlada Kosova treba mnogo više da brine da se obezbedi dobro tretiranje građana iz Preševske doline, koji su se raselili na Kosovo, obezbeđujući im ravnopravnost sa ostalim građanima„, rekao je Haziri.

 

Poslanik je najavio da će se rezolucija koja će biti usvojena na sednici Skupštine Kosova baviti osnovnim političkim i građanskim pravima građana Preševske doline.

 

Albanci iz Preševske doline apsolutno treba da imaju jednaka prava sa Srbima na Kosovu. Međutim, problem je u tome što Srbija ne priznaje Kosovo. Tako da do regulisanja pitanja granice i međusobnog priznanja Srbije i Kosova treba da se bavimo pitanjima prava Albanaca u Preševskoj dolini„, rekao je Haziri.

Izvor: BETA

Povezana vest:   Skupština Kosova nije usvojila Deklaraciju o pravima Albanaca u Srbiji

Kategorije: Kratke Vesti