Skupština Kosova nije usvojila rezoluciju o Albancima sa juga Srbije

+100%-

Kosovski premijer Hašim Tači je učestvujući u skupštinskoj raspravi podržao predlog rezolucije koju je predstavio Haziri, ali rekao da rezolucija nije dovoljna za funkcionalnu ulogu Kosova u zaštiti prava i interesa Albanaca u opštinama na jugu Srbije i šire.

 

Skupština Kosova, zbog nedostatka kvoruma, nije usvojila predloženu rezoluciju o zaštiti prava  Albanaca na jugu Srbije.

Rezolucijom, koju je predložio poslanik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, predviđena je zaštita i unapređene prava Albanaca s juga Srbije, stvaranje uslova za bolji život iomogućavanje slobode kretanja iz “Preševske doline do Kosova i nazad”, ukidanje takse osiguranja koju treba da plaćaju prilikom ulaska na Kosovo i otvaranje kancelarije u Prištini i Gnjilanu.

 

Kosovski premijer Hašim Tači je učestvujući u skupštinskoj raspravi podržao predlog rezolucije koju je predstavio Haziri, ali rekao da rezolucija nije dovoljna za funkcionalnu ulogu Kosova u zaštiti prava i interesa Albanaca u opštinama na jugu Srbije i šire.

 

Tači je predložio da se ta pitanja reše ustavnim promenama kojima bi se obezbedila ustavna obaveza zaštite prava Albanaca na jugu Srbije, ali i šire na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Sednicu su pratili i politički predstavnici Albanaca s juga Srbije, dok je Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, ocenio da se radi o istorijskoj sednici Skupštine Kosova koja se prvi put, posle, kako je rekao, oslobođenja Kosova bavi pitanjem ostvarivanja prava tog dela Albanaca.

 

Najavljeno je da će na prvoj sednici tokom naredne nedelje Skupština glasati o predlogu rezolucije.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

Kategorije: Kratke Vesti