Skupština Kosova o Briselskom sporazumu

+100%-

Vlada Kosova je dostavila Skupštini na usvajanje Zakon o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Srbije, koji su 19. aprila parafirali premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

 

U naslovu piše da je to zakon o ratifikaciji “ prvog sporazuma principa koji regulišu normalizaciju odnosa” i kako piše list Koha ditore u zakonu nije označeno koji su to subjekti koji su postigli sporazum.

 

U tri člana, koliko ima predlog zakona, sporazum dobija, prema listu, tretman međunarodnog sporazuma između Kosova i Srbije.
Sporazum ne spominje u naslovu strane koje su postigle sporazum, nije potpisan, već je samo parafiran i ne precizira instrumente njegovog usvajanja. Takođe se tu ne spominje ni ime niti uloga baronice Ketrin Ešton kao strane koja je učestvovala u parafiranju ovog sporazuma”, piše Koha.

 

Dnevnik istiće da se u postizanju i verifikaciji sporazuma išlo putem da je nakon usvajanja sporazuma na sednicama Vlade i podrške koju je on dobio u parlamentima, Estsonova obaveštena da je sporazum usvojen, što u stvari znači da je on samim tim dobio legalnost potpisa.
To se u međunarodno pravnom smislu može smatrati potpisivanjem sporazuma”, rekao je za dnevnik zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

 

Poslanica DSK u Skupštini Kosova, Vjosa Osmani , koja je dobar poznavalac ovih pitanja i bila jedan od predstavnika Kosova u predmetu pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova, smatra da je usvajanjem u Skupštini Kosova sporazum dobio legitimnost i da se sada zakon o ratifikaciji može dostaviti Skupštini na usvajanje.

Izvor: TANJUG

Kategorije: Kratke Vesti