SLAMARSKO-SLIKARSKA KOLONIJA 2021

+100%-

SLAMARSKO-SLIKARSKA KOLONIJA 2021

U prilipom ambijentu stolitnog salaša Ivana Bošnjaka u Gradini, u subotu, 12. juna 2021. godine, Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora odražalo je svoju tradicionalnu, četrnajstu po redu, „Slamarsku-slikarsku koloniju“.

 

U jutarnjim satima, umitnici i domaćini su se okupili u prostorijama udruženja i zajednički uputili na gradinski salaš. Goste je pozdravio pridsidnik udruženja Dejan Parčetić, te je na početku umitničke kolonije podilio materijal za rad i poželio umitnicima uspešno stvaranje.

 

Magiju umitničkog stvaralaštva u autentičnom salaškom ambijentu s početka prošlog vika započeli su slamarski i slikarski umetnici. Među majstorima filigrandskog pletenja slame, svoja iskustva i znanja razminili su: Ilonka Bogišić, Milica Kohut, Marija Maričić, Sofija Kekezović, Đurđina Graovac, Zora Cvetičanin, Ksenija Vuković, Sofija Stojanović iz Sombora i Stipan Budimčević iz Svetozara Miletića.

 

Među slikarima u dida-Ivanovoj avliji bila je „Srbija u malom“, slikari: Imre Kesegi, Janoš Nađpastor i Ivan Šarčević stigli su iz Subotice, Snežana Brkić iz Kragujevca, Vlada Lutkić iz Beograda, a Mina Ševo, Boris Vuković i Ana Ilić Panjković iz Sombora.

 

Umitnost slamarenja je probudila radoznalost brojni gostiju, od koji su se niki oprobali u filigranskom pletenju slame. Pod budnim okom majstora slamarske umitnosti nastale su i prve pletenice koje će jednoga dana bit utkane u niku novu sliku.

 

Umitničku koloniju positili su brojni poštovaoci umitnosti, a međ njima i mladi iz Rotaract Club-a. Tom prilikom je podpridsidnica Rotaract Club-a, Nevena Brdarić uručila donaciju u vidu knjiga, s nadom da će darivane knjige poslužit dramskoj sekciji Bunjevačkog kola.

 

Druženje umitnika proteklo je lagano, ko što iđu i dani na salašima. Kraj umitničke kolonije označio je gastronomski mag Bunjevačkog kola, Šima Petreš. Cigurna ruka ovog kuvarskog umitnika okupila je sve učesnike i goste kolonije za astal nuz vrsni somborski paprikaš.

 

Slike nastale na ovoj koloniji biće prikazane na izložbi u okviru svečane proslave sto godina od osnivanja Bunjevačkog kola i tri vika od rođenja Martina Parčetića, prvog somborskog gradonačelnika.

 

Četrnajsta slamarsko-slikarska kolonija UG „Bunjevačkog kola“ podržana je od strane grada Sombora.


 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net