Slovaci u srcu Šumadije

+100%-

Kragujevački Narodni muzej je u petak 8. juna bio domaćin manifestacije „Slovaci u srcu Šumadije“ koju je organizovalo Udruženje Srpsko-slovačkog prijateljstva „Slovenski koreni“ pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Slovačke i Grada Kragujevca.

 

U godini kada Kragujevac slavi dva veka od proglašenja prve prestonice moderne Srbije, u danu kada se Kragujevac u saradnji sa Ambasadom Slovačke seća stradanja Slovaka u Kragujevcu, ova manifestacija je imala za cilj da prikaže kulturu i običaje Slovaka, ali i da poruči da ovo prijateljstvo koje je dokazano u najtežim danima, tokom rata, ima i svoju budućnost.

 

„Htela bih da se zahvalim rukovodstvu Grada Kragujevca koje je pomoglo i omogućilo da  jedan ovako značajan dan za nas obeležimo na ovakav način i da se setimo vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Danas se navršava tačno 100 godina od kada su oni poginuli u kragujevačkoj pobuni. Imamo i još jednu interesantnu simboliku, njih je bilo 44 a ove godine se navršava tačno 44 godine kako je potpisana prva povelja o saradnji gradova Kragujevca i Trenčina. Iskoristili smo ovaj dana kako bismo obnovili tu povelju“, rekla je Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji.

 

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, istakao je da je Slovačka jedna od država sa kojom Kragujevac neguje prijateljske odnose, sa kojom nas povezuje i istorija i ono što je još važnije, sadašnjost.

 

„Slovačka je država sa kojom intenziviramo saradnju posebno na polju kulture i sa kojom delimo slične vrednosti. Iz takve saradnje je proistekao sinoćni koncert koji je privukao pažnju šire javnosti. Današnja manifestacija “Slovaci u srcu Šumadije“ je nastavak tog programa, koji je dobio podršku grada na konkursu za projekte iz kulture“, rekao je Bjeletić.

 

U dvorištu Narodnog muzeja, običaje i kulturu Slovaka predstavili su članovi udruženja iz Bačkog Petrovca, Dobanovaca, Boljevaca, Padine i Kovačice, vojvođanskih mesta u kojima živi brojno slovačko stanovništvo. Manifestaciji su prisustvovali Rihard Ribniček, gradonačelnik Trenčina, odbor Matice Slovačke, bivši ambasador Slovačke i direktor Kancelarije za Slovake van Slovačke, Jan Varšo, bajkeri iz Slovačke, potomci ratnika i vojna udruženja iz Slovačke.

 

Prema rečima Katarine Mirović, predsednice udruženja Srpsko-slovačkog prijateljstva „Slovenski koreni“, ovo je prava prilika da Kragujevčani upoznaju kulturu i tradiciju Slovaka koji žive u Vojvodini.

 

„Na verandi Amidžinog konaka posetioci su bili u prilici da vide rukotvorine i gastronomske specijalitete slovačke manjine Aktiva žena iz Dobanovaca. U unutrašnjem delu Amidžinog konaka postavljene su fotografije koje govore o životu i običajima slovačke manjine u Vojvodini, u pitanju je izložba pod nazivom „Moja slovačka priča“ autora Petra Dešića. U vitrinama je izložen miraz devojke s kraja 18. i početka 19. veka koja je deo postavke Etno muzeja „Petraš“ Pavela Petraša iz Padine. U Amidžinom konaku izložene su i fotografije slovačkih vojnika iz Prvog svetskog rata i kragujevačkoj pobuni slovačkih vojnika autora Željka Čapelje, kao i slike Kovačičke naive. U Galeriji Narodnog muzeja izložene su slike slovačkog umetnika Rado Vana Ladomerskog. U dvorištu Narodnog muzeja, brojna folklorna društva su izvela tadicionalnu muziku i igre Slovaka“, navodi Katarina Mirović.

 

Izvor: kragujevac.rs