Slovačka ambasada: Dobra vest iz Brisela

+100%-

Slovačka ambasada: Dobra vest iz Brisela

DagmarOtvaranje Poglavlja 23 i 24 predstavlja za Srbiju dobru vest od velikog značaja i korak u dobrom pravcu, poručila je juče Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke, države koja do kraja godine predsedava EU.

 

Kako se navodi u saopštenju Ambasade dostavljenom Tanjugu, na Trećoj Međuvladinoj konferenciji EU sa Srbijom na nivou ministara u Briselu juče su svečano otvorena dva nova poglavlja u procesu pristupanja Srbije – poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost).

 

„Za Srbiju je to dobra vest od velikog značaja i značajan korak u dobrom pravcu. Istovremeno, sa gledišta Evropske unije, a naročito posmatrano sa stanovišta slovačkog predsedavanja u Savetu EU, to je dokaz, da držimo datu reč i da politiku proširenja shvatamo ozbiljno, kao strateški i efikasan instrument jačanja stabilnosti, demokratije i prosperiteta u Evropi. Sad je red na Srbiji da na ovom pristupnom putu istraje, i da dalje implementira reforme, na koje se obavezala“, rekla je Repčekova.

 

Ona je dodala, da će EU posvetiti posebnu pažnju praćenju načina implementacije akcionih planova za oba poglavlja.

 

Tempo integracije Srbije u EU neće određivati brzina otvaranja poglavlja, već kvalitet sprovedenih reformi. U ovom kontekstu Srbija može da računa na našu pomoć. Spremni smo da pomognemo novoj Vladi Srbije da održi pozitivnu dinamiku procesa pristupanja“, poručila je Repčekova.

 

Na konferenciji, kojom je predsedavao ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, delegaciju Republike Srbije je predvodio premijer Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

 

Izvor : Tanjug

 

Kategorije: Sedam dana