Slovačka nacionalna manjina čini Srbiju lepšom i bogatijom

+100%-

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je 11. decembra u Bratislavi, zajedno sa ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice.

 

Brnabić je izrazila zahvalnost svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, najavivši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskovu listu kulturne baštine u toku naredne godine.

 

Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali je Kovačica samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, naglasila je premijerka.

 

Ona je istakla da su u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila ministarstva policije i vojske, a da su za pametnu zemlju u 21. veku to ministarstva kulture i obrazovanja.

 

Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom, a to je da radimo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine, poručila je Brnabić.

 

Prema njenim rečima, zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija je lepše i bolje mesto za život, jača je i bogatija.

 

Trudiću se da još više poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, da im pomognem da nastave stvaralaštvo, da se uključe u politički život, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi – 26.

 

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: „Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom.“

 

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj i Češkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosmetu, posle mera koje je uvela Priština.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije