Slovačka priča u Kulturnom centru Novog Sada

+100%-

Slovačka priča u Kulturnom centru Novog Sada

 

Izložba fotografija Petra Dešića „Moja slovačka priča“, upriličena je u sredu, 17. januara u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Ovu izložbu, koja prezentuje život Slovaka iz 24 sela sa ovih prostora, otvorila je Njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji.

Petar Dešić. Dagmar Repčekova i Sunčica Marković

 

U ime domaćina, i u prisustvu Vesne Srdanov, načelnice Gradske uprave za kulturu, gostima i publici obratila se Sunčica Marković, pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, zahvalivši se autoru Dešiću što je svojim fotografijama dočarao slovačke običaje, tradiciju i kulturu.

Ambasadorka Repčekova izrazila je zadovoljstvo jer je izložba „Moja slovačka priča“ izazvala veliko interesovanje Novosađana. Ona je podsetila da je, premijerno, Dešićeva izložba bila prikazana decembra prošle godine u slovačkoj ambasadi u Beogradu, te da je i tada pobrala simpatije posetilaca.

 

– Izložba verno oslikava život Slovaka ovde u Vojvodini, na tim fotografijama prikazana je slovačka duša – kazala je Njena ekselencija, podsetivši da Slovačka ove godine proslavlja četvrt veka svoje samostalnosti, a nasuprot te brojke stoji podatak da Slovaci u Vojvodini žive već 250 godina.

 

Izložbu “Moja slovačka priča“ čine 34 fotografije nastale tokom četvorogodišnjeg rada na terenu, a poseban akcenat je stavljen na slovačku narodnu nošnju koja predstavlja početnu impresiju autora. Na fotografijama se mogu videti prizori dece, odnosa starijih i mlađih ljudi, portreti starijih ljudi, kao i kadrovi poseta grobljima na praznik Svi sveti.

 

Postavka u KCNS-u trajaće do 31. januara, a potom će biti izložena u Narodnom muzeju u Pančevu, a posle toga i u Golupcu.

 

Izvor: Kulturni centar Novog Sada