Socijalno uključivanje Roma u Srbiji bitno za njen ulazak u EU

+100%-

Šef Operacije Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel izjavio je 24. septembra da je socijalno uključivanje Roma od posebne važnosti za proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji.

 

Bizel je rekao da je EU svesna da su Romi najveća etnička grupa u Evropi, a da su najviše diskriminisani, ali je cilj EU da unapredi njihov položaj i u zemljama koje pristupaju Uniji. Evropska unija obezbedila je četiri miliona evra za program podrške inkluziji Roma osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma u Srbiji, a 11 opština i gradova 24. septembra potpisali su ugovore o planovima za uređenje romskih naselja, što će doprineti uključivanju te manjinske zajednice. Deo novca za podršku ozakonjenju stambenih objekata, izradi urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za podstandardna romska naselja obezbediće opštine i gradovi koji su pobedili na konkursu koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

 

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kazao je da je cilj da romske zajednice u lokalnim samoupravama budu prepoznate kao ravnopravan partner.

 

„S druge strane želimo da obezbedimo da se romska zajednica sama organizuje kako bi mogla sama da iskaže i definiše sve one probleme koje ima“, rekao je Staničić i dodao da problem uključivanja Roma nije izražen samo u 11 opština koje su dobile sredstva.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Stana Božović najavila je da to ministarstvo pravi novi akcioni plan za 2019. godinu kojim će biti doprineto poboljšanju položaja Roma u Srbiji.

 

„Više od 70 odsto romskog stanovništva živi u neformalnim naseljima. To je ono što moramo da menjamo. Nedopustivo je danas i za Srbiju i EU da nemaju pijaću vodu i kanalizacioni sistem“, rekla je Božović. Opštine koje su dobile sredstva za projekte uključivanja Roma u lokalne zajednice su Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica.

 

Izvor: Beta i Koordinaciono telo

Kategorije: Romska zajednica