Sombor finansira savete nacionalnih manjina, izdvojeno milion dinara

+100%-

Grad Sombor finansiraće savete nacionalnih manjina, a ukupno je za ovu godinu izdvojeno milion dinara. To je prvi put da se na takav način pomaže rad nacionalnih zajednica, a uslove ispunjavaju mađarska, hrvatska, nemačka i bunjevačka manjina.

 

Sedište Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine je u Somboru i nemačka nacionalna manjina uprkos svojoj maloj brojnosti zadovoljava jedan od kriterijima koji propisuje Zakon o nacionalnim savetima za finansiranje nacionalnih saveta iz lokalnih budžeta.

 

Osim nemačke nacionalne manjine po zakonu uslove za finansiranje nacionalnih saveta iz budžeta Grada Sombora imaju i mađarska i hrvatska nacionalna zajednica, jer Mađara je više od 10 posto, a mađarski i hrvatski jezici su u službenoj upotrebi na teritoriji grada Sombora.

 

„Jeste da je to skroman iznos i moraćemo mudro da ga rasporedimo. Pretpostavljam da će to biti obrazovanje, informisanje, upotreba jezika i manifestacije značajne za manjinske zajednice“, kaže Silard Janković, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina.

 

Izdvajanje sredstava za finansiranje rada nacionalnih saveta zakonska je obaveza, ali je mali broj lokalnih samouprava tu obavezu i ispunio. Međutim, Grad Sombor je i proširio kriterijume za dodelu sredstava. Po tom proširenom kriterijumu uslov zadovoljava i bunjevačka nacionalna zajednica.

 

Kada Skupština grada bude usvojila Odluku o kriterijumima za raspodelu sredstava za finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina, biće doneto i rešenje o raspodeli. Obaveza nacioalnih saveta je da taj novac koriste na teritoriji grada Sombora.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Izdvajamo