Srbija je ponosna na svoju višejezičnost

+100%-

Srbija je ponosna na svoju višejezičnost

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je građanima Srbije Međunarodni dan maternjeg jezika navodeći da je u 42 lokalne samouprave u Srbiji u službenu upotrebu uvedeno 11 manjinskih jezika i njihovih pisama, saopštila je Kancelarija.

 

Paunović je istakla da to govori koliko je Vlada posvećena da se dosledno i temeljno bavi unapređenjem i zaštitom manjinskih jezika u Srbiji što će, kako je navela, raditi i u narednom periodu u saradnji sa nacionalnih saveta.

 

Podsetila je da je država svoju rešenost da doprinese zaštiti i očuvanju višejezičnosti i multikulturalnosti u Srbiji i Evropi potvrdila 2005. kada je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

 

Dodala je da u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima, te da se manjinski jezici koriste u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i prekograničnoj saradnji.

 

Ukazala je da je celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u prošloj školskoj godini organizovano na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za oko 72.000 dece. Direktorka Kancelarije navela je da se pravo na informisanje na manjinskim jezicima u štampanim i elektronskim medijima ostvaruje na 15 jezika.

 

Paunović je naznačila da su za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina u prošloj godini obezbeđena dodatna sredstva iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, kao i da je za 2018. opredeljeno 12 puta više sredstava za tu namenu.

 


Generalna skupština UNESKO-a proglasila je 1999. Dan maternjeg jezika kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu protestujući što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.

 

Izvor: Blic

 

Kategorije: Sedam dana