Srbija nije antisemitska zemlja, ali ga ponekad ima

+100%-

Srbija nije antisemitska zemlja, ali ga ponekad ima

Ambasador Izraela Jozef Levi i poslanici Skupštine Srbije zatražili su da tužilaštvo što pre preduzme mere da se oni koji stoje iza nedavnih antisemitskih plakata u Beogradu privedu pravdi, uz poruku ambasadora da Srbija nije antisemitska država.

Antisemitizam je delo kukavica
“Zajednički smo osudili takvo delovanje i jedinstveno
zahtevali da tužilastvo što pre preduzme mere da se ljudi koji stoje iza toga privedu pravdi, da se stane na put zlu, kao i da se sve ekstremističke organizacije koje pozivaju na mržnju bilo koje grupe koja živi u Srbiji zabrane”, rekao je predsednik Grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Izraelom Borislav Stefanović.
Krajem marta u centru Beograda pojavili su se antisemitski posteri, na kojima su bili prikazani bombarder iz Drugog svetskog rata sa Davidovom zvezdom, kao i slike srušene zgrade Generalštaba i mosta na Dunavu u Novom Sadu, uz poruku „14 godina od NATO bombardovanja, njihov teror i dalje traje“.
Stefanović je novinarima posle sastanka, kome je prisustvovao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks, rekao da su na njemu konstatovani problemi koji postoje zbog nedavne pojave ekstremnih poteza ekstremnih organizacija, brutalnog antisemitizma.
“Očekujemo da državni organi u najkraćem periodu deluju, ne samo protiv onih koji su lepili plakate, već i protiv organizacija koje kontinuirano šire mržnju, ali i da se potpuno nelegalne publikacije najzad povuku sa tržišta, pre svega Protokol sijamskih mudraca i druge knjige koje su apsolutno neprimerene i neprihvatljive za bilo koju civilizaciju i narod” – naveo je Stefanović.
Prema Stefanovićevim rečima, sagovornici su se složili i da se pokrene inicijativa da se u srpsko školstvo uvede sve što je potrebno da bi deca bila naučena o antisemitizmu i zlu Holokausta.
Ambasador Izraela je poručio da Srbija nije antisemitska zemlja, niti antisemitsko društvo, ali da takvih pojava ipak ima u Srbiji.
Levi je istakao da antisemitske poruke u Beogradu nisu delo srpskih patriota, već naprotiv kukavica.
“Antisemitizam je bolest i svako društvo treba da se bori protiv te bolesti. Antisemitske poruke su veoma antipatriotsko i antisrpsko delo”, ukazao je izraelski Ambasador i poručio da je najbolji lek za antisemitizam edukacija, posebno mladih generacija.

Kategorije: Uncategorized