Srbija primer kako se država odnosi prema manjinama

+100%-

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić primio je 23. maja delegaciju Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa koju predvodi Siao Huien.

 

Sagovornici su se složili da Srbiju i Kinu karakteriše sveobuhvatno partnerstvo i snažno prijateljstvo, kao i da je obostrani cilj dalja realizacija postignutih dogovora i unapređenje saradnje.

 

Kada je reč o unapređenju ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, ministar je istakao da je protekli period bio označen unapređenjem zakonodavnog okvira za ostvarenje manjinskih prava u Srbiji, kao i da su 4. novembra prošle godine održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 

„U Srbiji sada postoje 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina i bogatiji smo za još dva saveta – ruske i poljske manjine“, rekao je ministar Ružić i dodao da je pred izbore u Poseban birački spisak, koji broji punoletne građane, dobrovoljno upisane kao pripadnike neke manjine, upisano 510.000 birača.

 

Dodao je da je Srbija izuzetno napredna kada je u pitanju oblast manjinskih politika u odnosu na zemlje Evropske unije, kao i da često dobija pohvale iz sveta za rezultate iz ove oblasti.

 

„Omogućili smo pravo na upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične knjige, uredili smo da se posebno obrati pažnja na zapošljavanje pripadnika manjina, toponime ispisujemo na jeziku manjine koja broji 15% stanovništva u toj zajednici i konačno, unapredili smo rad nacionalnih saveta uz fokus na smanjenje prekomerne politizacije“, podvukao je Ružić.

 

 Izvor: MDULS

Kategorije: Sedam dana, Top vesti