SRETAN BOŽIĆ, PRAZNIK ROĐENJA HRISTOVOG

+100%-

SRETAN BOŽIĆ, PRAZNIK ROĐENJA HRISTOVOG

Rimokatolička crkva i crkve koje poštuju gregorijanski kalendar danas, 24. decembra 2021. godine slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

 

Božić, jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, proslavlja se kao dan rođenja sina Božijeg, Isusa Hrista. Vernici posle obredne večere koja je  posna, ukućani odlaze na ponoćnu misu da sačekaju Hristovo rođenje, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo. Za vreme Ponoćke pevaju se božićne pesme kao sećanje na tri mudraca koji su prateći najsjaniju zvezdu stigli u Vitlejem do pećine ispred koje se zvezda zaustavila. U toj pećini rodio se sin Božiji, Isus Hrist.

 

Božićno slavlje počinje četiri nedelje pre Božića i obeležava se kroz četiri adventa. Za svaki advent se pravi adventski venac od zimzelenog granja koje simboliše većni život i pale se i četiri sveće. Važan deo proslave posvećen je i  kićenju jelke u kojoj učestvuje cela porodica, i pod kojom su do božićnog jutra pokloni za  sve članove porodice.

 

Za Božić se po običaju ostaje kod kuće, daruju se deca i pevaju se božićne pesme. Drugi dan se ide u goste kod rođaka i prijatelja uz darove i božićne pesme.

 

Božićno slavlje traje od 25. decembra do praznika Sveta tri kralja, 6 januara.

 

SRETAN BOŽIĆ


 

 

Foto: Freeimages