Srpsko-slovačke veze su duboke i trajne

+100%-

Srpsko-slovačke veze su duboke i trajne

 

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović juče je u Muzeju Vojvodine održao veoma posećeno predavanje na temu „Srpsko-slovačke kulturne veze“. Time je, pored izložbe „Iza gora i dolina“, zaokruženo obeležavanje 300 godina od doseljavanja Slovaka na prostor današnje Vojvodine.

 

Dr Nebojša Kuzmanović

Ističući snažne ne samo kulturološke veze srpskog i slovačkog naroda, Kuzmanović je podsetio da je Slovačka svoj poseban odnos prema Srbiji potvrdila i činjenicom da je jedna od zemalja koje nisu priznala nezavisnost Kosova.

 

Uz to, Srbi u Slovačkoj su dobili status nacionalne manjine, iako ih je na poslednjem popisu stanovništva iz 2011. bilo svega 475. Značaj ovog gesta slovačke vlade, on je ilustrovao činjenicom da u Sloveniji živi preko 50.000, a samo u Beču, kao prestonici Austrije preko 100.000 Srba, ali ni u jednoj od tih zemalja oni nemaju status nacionalne manjine.

 

„Od kraja XVII do prve polovine XX veka, više od 2. 500 srpskih kulturnih poslenika i stvaralaca – pisaca, filozofa, prosvetitelja i naučnika – školovalo se u Bratislavi, Košicama, Kežmarku, Modri i drugim slovačkim mestima“, podsetio je Kuzmanović.

 

Među njima su, kako je precizirao, bili i velikani poput Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Svetozara Miletića ili Jovan Jovanović Zmaj, čiju bistu je u Modri krajem prošle godine otkrio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

 

Vidljivo posećeno predavanje

Kuzmanović je dodao da odnose srpskog i slovačkog naroda kroz viševekovnu istoriju odlikuje odsustvo bilo kakvih sukoba ili nerazumevanja, podsetivši da su još krajem 18. veka, u prvoj srpskoj gimnaziji otvorenoj u Sremskim Karlovcima, među prvim predavačima bili i profesori iz Slovačke Jan Gros, Andrej Volni, Karol Rumi i Pavel Magda.

 

„Ipak, najveći uticaj na našim prostorima ostavio je veliki filozof i istoričar književnosti Pavel Jozef Šafarik, koji je bio profesor i direktor Srpske velike pravoslavne gimnazije, a čiji dolazak u Novi Sad je bio plod upravo snažnih kulturnih, trgovačkih i prijateljskih veza Slovaka i Srba koje traju do danas“, zaključio je Kuzmanović.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

 

Foto: Hlas ljudu