Stara Pazova: Novi stanovi za 30 romskih porodica

+100%-

U okviru programa „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“, u novoizgrađenom Fruškogorskom naselju u toj opštini, 21. avgusta su dodeljeni ključevi novih stanova za 30 romskih porodica, u ukupnoj vrednosti od milion i 33.000 evra.

 

Izgradnja tog projekta finansirana je iz IPA programa 2013 Evropske unije i to 70 odsto, a u kofinansiranju izgradnje naselja sa uređenjem učestvovale su opština Stara Pazova i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa po 15 odsto.

 

U ime ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, dodeli ključeva prisustvovao je državni sekretar Zoran Lakićević koji je naveo da je kamen temeljac za to naselje postavljen pre godinu dana, te izrazio zadovoljstvo što vidi da je u zadovoljavajućem roku projekat i završen.

 

„Na ovaj način, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušava da obezbedi ono što je najbitnije za romsku populaciju, a to je pre svega da imaju adekvatne uslove za život i adekvatnu komunalnu infrastrukturu“, kazao je Lakićević.

 

Prema njegovim rečima, ovo je prvi za sada projekat koji je završen, a u planu je novi program koji će biti finansiran iz sredstava IPA 2018 u vrednosti od 20 miliona evra, kroz koji će se izgraditi stambeni objekti u još 20 opština za pripadnike romske nacionalnosti i socijalno ugrožene građane. Implementacija tog novog programa očekuje se početkom sledeće godine, kazao je Lakićević dodajući da se završetak očekuje krajem 2020. godine.

 

„Ovo nije jedini projekat koji Ministarstvo radi zajedno sa Delegacijom EU u okviru grant šeme“, kazao je Lakićević i dodao da je u još 11 gradova urađeno ili se završavaju objekti za stanovanje za romsku populaciju. Kako je naveo, izgrađeno će biti ukupno 176 stanova, u ukupnoj vrednosti 9,5 miliona evra.

 

Projekat ne uključuje samo izgradnju stanova, već i prateću infrastrukturu kao što je slučaj i u Staroj Pazovi, odnosno izgradnju vodovoda, kanalizacije, elektro mreže.

 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić rekao je da je pravo na adekvatno stanovanje jedno od osnovnih ljudskih prava i dodao da 30 romskih porodica iz Stare Pazove danas dobijaju adekvatne uslove neophodne za život dostojan civilizovanog čoveka 21. veka.

 

„Posebno me raduje činjenica što će u ovim stanovima dom naći veliki broj romskih mališana koji će u svom novom domu moći da uče, da se igraju, provode vreme sa svojom porodicom…“, rekao je Nakić. Kako je naveo, opština Stara Pazova i Vlada Srbije ovim projektom su pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti u rešavanju stambenih problema koji tište romsku populaciju. Zahvalio se svim akterima koji su učestvovali u implementaciji tog projekta dodajući da čekaju realizaciju sličnih projekata i širom Srbije.

 

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da je ovaj projekat izuzetno bitan za građane romske nacionalnosti te opštine jer su, kako kaže, stanove dobili upravo oni ljudi koji nisu imali „krov nad glavom“.

 

„Zaista smo presrećni i zadovoljni što će se useliti u ovako uređene stanove. Stara Pazova se trudi da se generalno Romi uključe u svakodnevni život kao i ostali građani“, kazao je Radinović. Smatra da je ovo samo jedan vid socijalnog uključivanja Roma, ali da se mora raditi i na školovanju i zapošljavanju Roma i na taj način stvarati uslovi da oni sami mogu da žive od svog rada.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Romska zajednica