ŠTO ĆE PROČITATI ONAJ KOJI JU JEDNOG DANA PRONAĐE?

+100%-

ŠTO ĆE PROČITATI ONAJ KOJI JU JEDNOG DANA PRONAĐE?

U svečanosti postavljanja kamena temeljca, uz simbolična tri kamena, 28.aprila 2021. godine, bit će postavljena i vremenska kapsula, a tekst koji će se u njoj nalaziti možete pročitati u nastavku.


Na ovome mjestu, 28. travnja 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, krovna institucija cijeloga hrvatskog naroda na ovim prostorima, postavilo je kamen temeljac za buduću „Hrvatsku kuću“. Uz potporu naše matične domovine Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji ovim je simboličnim činom postavilo i temelje budućnosti našega naroda na ovim prostorima. Mi smo, poput naših predaka, ovu zemlju natopili molitvama, suzama, znojem i kostima te nas svaka brazda ove zemlje podsjeća na takve uloge. Naš je zavjet bio osigurati budućnost novim naraštajima i pokoljenjima Hrvata koji nakon nas dolaze. Na ovom su mjestu simbolično postavljena tri kamena donesena iz područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne te iz Hrvatske. Naš je narod dolazio s različitih prostora u različitim vremenima, ali nikada nije zaboravio gdje pripada.


Vi koji jednoga dana budete čitali ovaj zapis, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, sjetite se svojih predaka koji su za svoj narod dali sve što su imali i budite hrabri, kao što smo i mi bili. U ovim je temeljima simbolično ugrađeno ime hrvatsko i neka ono bude vječno!

 

Kamen su postavili:

– Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sa svojim suradnicima

– Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini sa svojim suradnicima

– Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske sa svojim suradnicima

– Zvonko Milas, državni tajnik sa svojim suradnicima iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

– mons. Slavko Večerin, subotički biskup koji je temelje kuće ovim povodom i blagoslovio.

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV