Susret sa novim ministrom i novo bratimljenje škola

+100%-

Delegacija udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva na čelu sa predsednikom Josipom Veberom boravila je od 12. do 14. oktobra u službenoj poseti Sloveniji. Tom prilikom u Ljubljani je priređen susret sa novim ministrom za slovenačku dijasporu Peterom Jožefom Česnikom.

 

U srdačnom razgovoru ministar je informisan o dosadašnjim aktivnostima pančevačkog Udruženja Slovenaca, kao i planovima koje će Udruženje realizovati u narednom periodu. Ministar Česnik je pohvalio rad udruženja istakavši da iako je tek nešto manje od mesec dana na ministarskoj funkciji, čuo od saradnika da je ono jedno od najaktivnijih u Srbiji. On je istakao da će Kancelarija za dijasporu i dalje pomagati u organizaciji aktivnosti slovenačkih društava u Srbiji, istakavši da su ona od posebne važnosti za Sloveniju jer okupljaju značajan broj slovenačkih sunarodnika i onih koji imaju slovenačko poreklo. Ministar je najavio svoj dolazak u Srbiju u novembru kada će prisustvovati Filmskom festivalu „Dani slovenačkog filma“ koji će se pored nekoliko gradova u Srbiji organizovati i u Pančevu.

 

Posredstvom pančevačkog Udruženja Slovenaca, odnosno njihove podružnice u Kovinu, tamošnja Osnovna škola „Đura Jakšić“ zbratimila se sa Osnovnom školom „Velika dolina“ iz istoimenog mesta u blizini Brežica. Proletos je delegacija slovenačke škole boravila u Pančevu i Kovinu, a prošle nedelje realizovana je i prva poseta u kojoj je bilo dvadesetak đaka i nekolio nastavnika. Domaćini u Velikoj dolini su se svojski potrudili da doćekaju đake iz Kovina i prirede im veoma bogat i raznovrsan program tokom trodnevne posete.

 

Tom prilikom su učenici iz Kovina priredili igrokaz na srpskom jeziku „Volimo Sloveniju“ čime su učestvovali u manifestaciji „Dan jezika“ koji se obeležava u svim slovenačkim školama, a Kovincima je pripala čast da ove godine promovišu srpski jezik u toj školi. Direktorka škole iz Kovina Ivanka Momirov rekla je da je ova poseta bila od velikog značaja za đake i nastavnike iz Kovina koji su ovom posetom stekli jedno novo iskustvo i stekli nove prijatelje, a da će se saradnja svakako nastaviti na obostrano zadovoljstvo. Učenici i nastavnici iz Velike doline prihvatili su poziv za dolazak u Srbiju, i na proleće će doći u uzvratnu posetu Kovinu.

Kategorije: Slovenačka zajednica