Sutra tri zakona kojima se unapređuje položaj manjina

+100%-

Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj meri dodatno unaprediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na sastanku sa predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza koji je održan jutros u Subotici.

 

Ružić je objasnio da je reč o izmenama propisa koji uređuju funkcionisanje nacionalnih saveta, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu upotrebu jezika i podsetio da pripadnici nacionalnih manjina čine 13 odsto ukupnog stanovništva Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

 

S obzirom da je ovo izborna godina za nacionalne savete, ministar Ružić je poručio da je potrebno da nacionalni saveti preduzmu potrebne aktivnosti i mere kako bi svi pripadnici manjina bili obavešteni o upisu u Poseban birački spisak, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasanja.

 

„Nacionalni saveti su tela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vreme informisani o svim aktivnostima tokom ovog izbornog procesa“, rekao je Ružić.

 

Ružić je podsetio predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina da se do 5. juna mogu prijaviti projekti koji imaju za cilj unapređenje informisanja na jezicima manjina. Ministarstvo je ove godine opredelilo 12 puta više sredstava za ove potrebe u odnosu na prošlu godinu.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Sedam dana, Top vesti