Svatovski običaji na Festivalu multikulturalnosti u Somboru

+100%-

U ogranizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru je održan treći Festival multikulturalnosti – „MultiKulti 2019“. Tokom dvodnevnog festivala, 30. juna i 1. jula, više od tri stotitne članova kulturno-umetničkih društava sa gostima, predstavili su svoje tradicionalne nošnje i običaje sa posebnim akcentom na svatovske običaje.

 

Širom somborskog glavnog sokaka orili su se svatovski bećarci. Pod ovogodišnjim motom festivala „Da nam budu uvek svatovi!“, predstavila su se brojna kulturno-umetnička društva iz somborske opštine prikazujući lepotu različitosti i nacionalnog bogatstva. Pozivanje u svatove i kićenje čuturice jedni su od starih sačuvanih običaja Srba starosedelaca u Bačkoj.

 

„Nedelju dana pre svatova kada se buklija odigravala u momačkoj kući, majka je kitila bukliju odnosno čuturu, u kuću su dolazili neoženjeni momci, braća od stričeva i tetaka koji će ići u pozivanje svatova i devojke koje su pevajući, plele venčiće i kitile momcima šešire, a oni im za tu uslugu simbolično plaćali“, ispričao je Slobodan Vukobratović, član Gradskog kulturno-umetničkog društva „Ravangrad“.

 

„Što se tiče bunjevačkih i bačkih običaja ima dosta sličnosti – oko prosidbe mlade, oko samog dolaska, oko bećaraca, međutim, bećarci bački se pevaju na drugi način, a bunjevački imaju svoju posebnost“, objasnio je Branko Kunić, koreograf u GKUD-u Sombor.

 

Tradicionalne mađarske narodne igre i nošnju prikazali su doroslovački folkorni sastav i duvački orkestar.

 

„Ponosni smo na svoju narodnu nošnju, koju volimo da nosimo. Istina je, da nas je danas došlo malo, ali tu smo da predstavimo svoju tradiciju“, kaže Leonora Radič iz Kulturno Umetničkog Društva „Moric Žigmond“ iz Doroslova.

 

Najmlađi somborski festival okupio je više tri stotine učesnika, članova kulturno umetničkih društava iz Sombora i okolnih sela i pokazao vrhunski nivo folkornog amaterizma.

 

„Ideja ovog festivala je održavanje tradicije, prenošenje na našu decu. Sombor je jedna multikulturalna sredina i to je bila polazna stanica za pokretanje našeg festivala“, rekla je Vesna Paštrović, direktorica KC „Laza Kostić“.

 

Etnološko predavanje o svatovskim običajima u Bačkoj zaokružilo je temu festivala multikulturalnosti u Somboru koji se tokom dva festivalska dana pretvorio u veliku bačku svadbu.

 

Izvor: RTV

Foto: KC Sombor

Kategorije: Izdvajamo