Svečana akademija povodom Dana Saveta

+100%-

Svečana akademija povodom Dana Saveta

Svečana akademija povodom Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održana je dana 16. maja 2018. godine u Češkoj besedi Kruščica.

 

Pre samog početka svečanosti, lepotu manifestacije upotpunio je splet igara Češke besede Kruščica.
Nakon intoniranja državnih himni Republike Srbije i Češke Republike, usledio je pozdravni govor, koji je pročitao predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, prof. dr Jože Sivaček. Dalje se odvijao program posvećen češkom amaterskom pozorištu, nastalom na prostoru koji naseljavaju Česi.
Pozorišna predstava u režiji učitelja iz Češke Republike, Stanislava Havela, u izvođenju najmlađih učenika češkog jezika, održana je u Etno kući u Kruščici, jednoj od najstarijih čeških kuća u selu Kruščica.
 

Posetioci Etno kuće mogli su da vide eksponate, koji su pretežno etnografskog karaktera, a eksponate je prikupio Jozef Irović iz Beograda.
 

Svečanosti su prisustvovali: konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, Petra Feikova, predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Vlado Radulović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vlade APV, dr Nebojša Kuzmanović, predstavnica Misije OEBS – a u Republici Srbiji, Milica Rodić, predsednik opštine Bela Crkva, Darko Bogosavljević, predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, Petar Rodifcis Nađ, predstavnica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Klara Virag, predstavnici čeških udruženja i češke zajednice i mnogobrojni dragi prijatelji.

 

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine

 

Kategorije: Češka zajednica