SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA VELIKE NARODNE SKUPŠTINE SRBA, BUNJEVACA I OSTALIH SLOVENA ODRŽANA JE 24. NOVEMBRA 2021. GODINE U VELIKOJ VEĆNICI

+100%-

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA VELIKE NARODNE SKUPŠTINE SRBA, BUNJEVACA I OSTALIH SLOVENA ODRŽANA JE 24. NOVEMBRA 2021. GODINE U VELIKOJ VEĆNICI

U okviru obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „25. novembar – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine održao je 24. novembra 2021. godine svečanu akademiju tokom koje je  predstavljena i knjiga „Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identiteta”.


U program  su učestvovali: autor prof. dr Šaša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, urednica dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, recenzenti prof. dr Slobodan Orlić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i dr Milan Micić, potpredsednik Matice Srpske.

 

U kulturno-umetničkom delu nastupiće hor Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava” i vokalni solisti Tamara Babić i Marko Križanović.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundzić Ostojić podsetila je prisutne na dug put i borbu bunjevačkog naroda koja je trajala i traje i dan danas, 103. godine od Velike narodne skupštine.


„Zaključak je da se identitet ne briše tako lako. Evo nas i danas da se borimo za sebe, srećom i zahvalnošću ne sami. Za koji dan biće otkriven spomenik u Subotici, kralju Petru Karađorđeviću, koji će posle jednog veka simbolično ući u naš grad, puno drugačiji nego što je bio onomad, a mi smo ponosni što ćemo ga dočekati u našoj Subotici odnosno na bunjevačkom jeziku u Subotici“, rekla je Kujundžić aludirajući na to što je Bunjevački jezik postao četvrti službeni jezik u ovom gradu.


Okupljenima se obratila i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koja je Bunjevcima čestitala nacionalni praznik i izrazila uverenje da u toj borbi za samobitnost, identitet i budućnost niko kao Bunjevci nije pokazao toliko istrajnosti, ponosa i ljubavi prema svojim korenima i narodnom biću i toliko lojalnosti prema zajedničkoj državi Srbiji, iako su nakon velike Narodne skupštine, a posebno posle Drugog svetskog rata, bili izloženi brutalnim institucionalnim pritiscima da se odreknu sami sebe.


Dodala je da veruje da će i u godinama pred nama oni imati apsolutnu podršku Pokrajinske vlade.


Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je kako za Bunjevce dugo nije bilo „zasluženih plodova, oslobođenja i ujedinjenja“.


„U savremenoj Srbiji se nakon tri decenije vraćamo na polazne i zdrave osnove. Slavimo ponovo istinske praznike naše državotvornosti i identiteta, kao i one koji su nam zajednički sa bratski narodima. Zajedništvo i poštovanje prema Bunjevcima svedočimo i kroz podršku bunjevačkoj kulturi, informisanju, a naročito obrazovanju“, rekao je Bakić.

 

 

Izvor: subotica.info

Foto: subotica.info