Svečana sjednica BNV

+100%-

Svečana sjednica BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće je održalo svečanu sjednicu povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, nacionalnog blagdana Bošnjaka u Srbiji.

2016-11-21-svecana-sjednica-vijeca-1-768x509Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

 

Sjednica je otvorena sa čitanjem Historijske aporeme Sandžaka, autora dr. Redžepa Škrijelja kao i biografija Sretena Vukosavljevića, predsjednika ZAVNOS-a i Rifata Burdžovića Trša, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata.

 

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin čestitao je 20. novembar svim građanima Sandžaka i istakao da je Sandžak historijska regija u kojoj vijekovima, zajedno, u harmoniji žive Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi.

 

Predsjednik Ugljanin je također dodao da je Bošnjačko nacionalno vijeće donijelo odluku i zatražilo od državnih organa Srbije, Crne Gore ali i međunarodne zajednice da se Sandžaku vrati status pokrajine.

 

Svečanoj sjednici BNV-a su pored vijećnika prisustvovali i članovi Odbora Vijeća, bošnjački narodni poslanici, gradonačelnici i predsjednici sandžačkih opština, predstavnici nevladinog sektora, direktori škola u Sandžaku kao i ostale zvanice iz javnog i kulturnog života.

2016-11-21-svecana-sjednica-vijeca-3-768x509

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je ustanovilo i godišnju manifestaciju Sandžački književni susreti kada se dodjeljuje književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ koju je za 2016. godinu žiri dodijelio književniku Faizu Softiću.

 

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Dana Sandžaka delegacija BNV je posjetila Pljevlja i položila cvijeće pored spomen ploče osnivanja ZAVNOS-a te održana dječja predstava „Halimina domovina“ u režiji dječije spisateljice i vaspitača Suade Hodžić

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je početkom mjeseca novembra, a u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, raspisalo literarni konkurs „Sandžak se srcem izgovara“ i foto konkurs „Ovo je Sandžak“, oba namijenjena mladima. Nagrade po konkursima će biti dodijeljene 2. decembra.

 

Izvor: BNV

 

 

Oznake: Dan Sandžaka