SVEČANI PRIJEM UČENIKA GENERACIJE U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU

+100%-

SVEČANI PRIJEM UČENIKA GENERACIJE U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je 26. juna 2021. godine svečani prijem za učenike generacije u nastavi na bosanskom jeziku i za dobitnike prva tri mjesta na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika na kojem su najboljima uručeni nagradni vaučeri.


 

U svom obraćanju prisutnima predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da se ove godine navršava osam godina od uvođenja nastave na bosanskom jeziku pa stoga danas u Vijeću imamo po prvi put osmake koji su od prvog razreda osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku kao i maturante koji srednju školu završavaju na maternjem bosanskom jeziku.

 

„Draga djeco, danas je cijeli Sandžak ponosan na vas i ja vjerujem da ste vi generacija koja će puno pružiti Sandžaku i svojoj zajednici. Vjerujem da su danas sa nama budući uspješni naučnici, ljekari, arhitekte, pravnici i prije svega ljudi koji će biti ponosni na svoj nacionalni identitet, svoju tradiciju svoje porijeklo a prije svega na svoj maternji jezik. Mi kao narod smo prošli puno toga u posljednjih 100 godina da bismo došli do današnjeg skupa. Draga djeco, budite ponosni i koračajte dignute glave je ste upravo vi oni koji mijenjaju tok historije našeg naroda. Dragi roditelji i dragi nastavnici, ja vam čestitam uz poruku da budete ponosni na djecu koja su prvi put u posljednjih 100 godina završila svoje osnovno i srednje obrazovanje na svom maternjem jeziku. Budite ponosni i na njihove uspjehe na takmičenjima koji najavljuju zavidne profesionalne karijere. Nadam se da smo danas u društvu i budućih vijećnica i vijećnika, a možda i budućeg predsjednika ili predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji će nastaviti put za slobodu i prava našeg naroda. Današnje nagrade su izraz našeg priznanja đacima, nastavnicima i roditeljima kojima Bošnjačko nacionalno vijeće želi da vas motiviše da nastavite započeti put, da ne odustanete i da vas ako Bog da vidimo kao uspješne studente univerziteta širom svijeta a nakon toga čuvare nacionalnog identiteta Bošnjaka i pokretače razvoja Sandžaka.“ – kazala je dr. Curić.


 

Od 37 osnovnih i srednjih škola u Sandžaku u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku 25 škola za učenika generacije ima učenika koji je u nastavi na bosanskom jeziku. Na današnjem prijemu uručene su i pohvalnice razrednim starešinama učenika generacije, ali i pohvalnice nastavnicima bosanskog jezika koji su pripremali najbolje na Republičkom takmičenju iz bosanskog.


 

Nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine kada se za nju opredijelilo 4545 učenika. Svaka naredna godina bila je uspješnija od prethodne te, tako u 2020/2021. školskoj godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 16 885 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

 

 

 

Izvor: BNV

Foto: BNV