Svečani prijem za studente i učenike

+100%-

Svečani prijem za studente i učenike

 

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je u četvrtak 13. jula organizovao svečani prijem za studente i učenike srednjih škola romske nacionalnosti, a cilj Prijema bio je da se poveća vidljivost romskih studenata i učenika srednjih škola i da se na što bolji način promoviše obrazovanje kod pripadnika romske zajednice.

 

Prisutnim studentima i učenicima srednjih škola romske nacionalnosti obratili su se predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, članovi stručno-operativnog tima pri Koordinacionom telu za praćenje implementacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i Elvira Dana regionalna direktorka za severoistočnu Evropu, Američkog saveta za obrazovanje.

 

Mihajlović je iskoristio priliku da se zahvali svim prisutnima zato što su se odazvali pozivu Nacionalnog saveta Roma i zato što žele da učestvuju u podizanju svesti kod pripadnika romske nacionalne manjine u oblasti obrazovanja. Nacionalni savet romske nacionalne manjine će se i dalje truditi da radi na poboljšanju položaja Roma i Romkinja, posebno iz oblasti obrazovanja. Romski učenici i studenti su budućnost romskog naroda i sveobuhvatne integracije – rekao je za RTS Mihajlović.

 

Elvira Dana, regionalna direktorka za severoistočnu Evropu Američkog saveta za obrazovanje, govorila je o programima koje sprovodi Američki savet za obrazovanje i ohrabrila je učenike romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu, da se prijave za „Elex“ program koji je osmišljen da učenici sa raznih govornih područja upoznaju jedni druge, putem razmene koja traje 10 meseci.  Ona je dodala da svake godine oko 50 srednjoškolaca putuje u Ameriku i naglasila je da je ovaj program potpuno besplatan. Volela bih da se prijavi što veći broj romskih učenika. To je program koji traje 10 meseci, testiranje i odabir traju oko godinu dana. U septembru vršimo odabir za sledeću školsku godinu. I sada je pravi trenutak da se promoviše ovaj program – dodala je ona.

 

Izvor: Romski nacionalni savet