SVEČANO OTVOREN TRADICIONALNI FOLKLORNI FESTIVAL „ZLATA BRANA“

+100%-

SVEČANO OTVOREN TRADICIONALNI FOLKLORNI FESTIVAL „ZLATA BRANA“

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić svečano je otvorio 25. juna 2023. godine,  29. dečiji folklorni festival „Zlata brana“. Organizator festivala slovačke nacionalne manjine, koja živi u Vojvodini je Kulturni centar „Kisač“, a održava se uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Kancelarije za Slovake u dijaspori.

 

„Čast mi je što u ime Grada Novog Sada imam priliku da prisustvujem 29. dečijem folklornom festivalu „Zlata brana“ koji svake godine priređuje publici iuzuzetno bogat kulturno-umetnički program. Dvorište OŠ „Ljudevit Štur“ u Kisaču za tri dana trajanja festivala postaje najlepše mesto za smotru dečijih igara, pesama, muzike i folklora . Organizatori i učesnici manifestacije su pravi primer kako se čuvaju kulturne vrednosti, tradicija i narodni običaji, a to postižu prenoseći svoje znanje na najmleđe generacije. Uspostavljenjem ovih čvrstih veza sa vlastitom tradicijom stvara se zdrava osnova za očuvanje sopstvenog identiteta“, rekao je Dalibor Rožić i dodao da će Grad i ubuduće poražavati ovu manifestaciju.

 

 

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje više od 1.200 devojčica i dečaka iz Srbije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, što ovaj festival, u svojoj kategoriji, čini najvećim ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire.

 

 

Izvor: RTV

Foto: RTV