Svečano otvorena televizija „Folklorika“

+100%-

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je 7. juna u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu, prisustvovala svečanom puštanju u rad TV kanala „Folklorika“, namenjenog između ostalih i slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji.

 

Presecanjem vrpce TV „Folkloriku“ su simbolično otvorili generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, predsednik Narodne skupštine Slovačke Andrej Danko, suvlasnik TV „Folklorika“ Marcel Dekanovski i Vesna Vujasinović, iz komapnije MC BOX, koja je vlasnik novootvorene televizije „Folklorika“.

 

Premijernim emitovanjem nekoliko segmenata iz programa nove privatne slovačke televizije TV „Folklorika“ počelo je i njeno zvanično emitovanje, kako bi se život vojvođanskih Slovaka i matice Slovačke približio svima.

 

Dragane Milošević je izjavila da je ovo jedan izuzetan dan za slovačku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, jer će i na ovaj način svakodnevno biti povezana sa matičnom zemljom.

 

„Kao resorni sekretar, moram da naglasim da Pokrajinska vlada sa posebnom pažnjom brine o očuvanju nacionalnog identiteta svake nacionalne zajednice u Vojvodini, pa samim tim i Slovaka. Posebno bih naglasila da će se u narednom periodu upravo za snažniju medijsku podršku nacionalnih zajednica uvećati budžet za pet dosto, što će osnažiti i njihove programske sadržaje”, izjavila je Dragana Milošević.

 

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića otvaranje novog TV kanala pozdravio je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, koji je ovom prilikom čestitao na ostvarenom projektu, koji, kako je rekao, još više zbližava srpski i slovački narod, čiji koreni prijateljstva sežu duboko u istoriju.

 

„Podsetiću da ove godine Srbija obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, kada je i slovački narod dobio slobodu i stao uz Srbe, sa kojima su zajedno doneli odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji. Osim toga, danas je poseban dan i Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, jer obeležavaju deset godina od osnivanja na čemu im posebno čestitam i želim uspeha u daljem radu,“ rekao je Selaković. On je dodao da je to samo potvrda da Republika Srbija posebno neguje, poštuje i ceni slovačku nacionalnu zajednicu, kojoj su, kao i drugima, Ustavom zagarantovana prava na negovanje jezika, pisma, kulture i običaja u našoj zemlji,a televizija „Folklorika“ će to svojim daljim delovaljem i potvrditi.

 

Čestitatajući na otvaranju televizije, koja će još dublje, snažnije i profesionalnije spajati naša dva naroda, predsednik Skupštine Slovačke Andrej Danko je naglasio da su vekovi zajedničkog života Slovaka i Srba na ovom prostoru dovoljan preduslov da se sa takvim životom nastavi.

 

Marcel Dekanovski je objasnio da je cilj otvaranja ove televizije, pored približavanja života Slovaka u Vojvodini i Slovaka u matici i približavanje mnogo šire slike na relaciji Beograd – Bratislava.

 

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ambasador Slovačke Republike u Srbiji Dagmar Repčekova.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica