SVEČANO POLOŽEN KAMEN TEMELJAC „HRVATSKE KUĆE“ U SUBOTICI

+100%-

SVEČANO POLOŽEN KAMEN TEMELJAC „HRVATSKE KUĆE“ U SUBOTICI

Svečanim polaganjem kamena temeljca, 28. travnja, obilježen je početak izgradnje „Hrvatske kuće“ u Subotici. Događaju su prisustvovali visoki predstavnici Republike Hrvatske, ministar vanjskih i europskih poslova i izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, a u ime Republike Srbije prisustvovala je izaslanica predsjednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević. Događaju su prisustvovali i predstavnici Katoličke Crkve, biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin i nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar. Hrvatsku su zajednicu predvodili predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.


U okviru svečanog programa simbolično su položena tri kamena donesena s povijesnih postojbina odakle su tri velike skupine Hrvata došle na današnje prostore Republike Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne te iz Republike Hrvatske, a u temelje je, također, položena i vremenska kapsula u kojoj se nalaze spisi o tome tko i kada polaže kamen temeljac i zavjet predaka budućim pokoljenjima.


Prije samog programa polaganja kamena temeljca, održan je i sastanak između visokih predstavnika Republike Hrvatske i predstavnika Hrvata u Republici Srbiji.


„Danas je za našu zajednicu posebno važan dan jer ovim simboličnim činom započinjemo realizaciju jednog od prioritetnih projekata IV. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovaj projekt, jednako kao i rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu i šokačke kuće u Monoštoru i Vajskoj, uspjeh je svih nas. Uspjeh je i institucija naše zajednice i pojedinaca, a zahvaljujući potpori u prethodnim projektima naše domicilne države Republike Srbije, a ovoga puta matične nam domovine Republike Hrvatske.“, rekla je u svom govoru predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i, među ostalim, dodala „malter i temelj naše zajednice već su odavno postavljeni. Zajedništvo koje danas imamo i golim okom postaje vidljivo po plodovima koje ono rađa. Kuća će samo predstavljati prostor u kojem će svi biti dobrodošli, gdje ćemo se osjećati svoji na svome, otvoreni za druge, a vjerni sebi.“


Izgradnja objekta u kojem će se nalaziti krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i NIU „Hrvatska riječ“, financirat će se sredstvima koja je izdvojila Vlada Republike Hrvatske.




Izvor: HNV

Foto: HNV