SVEČANOST OBELEŽAVANJA DANA NEMAČKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

SVEČANOST OBELEŽAVANJA DANA NEMAČKE NACIONALNE MANJINE

Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine u Srbiji uz svesrdnu pomoć Grada Sombora, Goethe Instituta Beograd, Fondacije de Deo i KC „Laza Kostić“ iz Sombora i uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i istaknutih pojedinaca, obeležio je 15. decembar godine Dan nemačke nacionalne manjine u Republici Srbiji.

 

Svečanost se održala 18. decembra 2021. godine u Somboru i započela je obilaskom Muzeja Podunavskh Nemaca, depandansa Gradskog muzeja Sombor. Na više od 1000 m2 posetioci su imali priliku da se upoznaju i uvide način života Podunavskih Nemaca, od naseljavanja do posle Drugog svetskog rata, kao i uticaj i trag koji su Podunavski Nemci ostavili na ovim prostorima.

-Muzej Podunavskiih Nemaca koji smo danas imali priliku da posetimo nesumnjivo predstavlja potvrdu viševekovnih veza između naroda koji su, na različite načine, upućeni jedni na druge. Realizacija ovog projekta će u punom svom sjaju biti stub nosilac identiteta nemačke nacionalne manjine. Još jednom se zahvaljujem Gradu Somboru, Gete institutu i Ministarstvu kulture i infomisanja što su podržali realizaciju ovog projekta. Posebno bih se ovo prilikom zahvalio profesoru Mihaelu Antoloviću i kustosu Milki Ljuboji koji su dali nemerljiv doprinos realizaciji ovog projekta – istakao je predsednik m Mihael Plac ovom prilikom.

Nakon obilaska Muzeja, u Gradskoj kući u Sombor, održana je prigodna svečanost koju su uveličali Muzičke škole iz Subotice, Vršca, Sremske Mitrovice, Apatina i Zrenjanina, sa izvođenjem dela nemačkih autora, hor Klappenklang „Edelweiss“ sa izvođenjem pesama na nemačkom jeziku, čitanje literarnih sastava učenica osnovnih i srednjih škola o zajedničkom suživotu na ovim prostorima.

-Izuzetno mi je drago što smo se danas okupili u ovolikom broju. Ovo je, kao i razne aktivnosti koje sprovodimo tokom godine, još jedan dokaz naših napora na polju nege nemačke tradicije i običaja koje nam daju snagu i ulivaju nadu i shvatanje onoga što nas povezuje, a to je osećaj mira i pouzdanja, poruka o pravdi, ljubavi i radosti. Sve prisutne ovde ujedinjuje jedna vizija. To je vizija o postojanju sveta gde su različitosti temelj dobrog društva. Na taj način, svima nama se nudi prilika da sačuvamo svoj identitet. Naravno, za sve ovo je potrebno mnogo truda, rada i tolerancije. Naša dužnost je da izgradimo mostove saradnje i pružimo našim sunarodnicima priliku za bezbrižnim očuvanjem svojih običaja i kulture. Kroz raznolik program aktivnosti, trudimo se da naš identitet ne padne u zaborav, ni u čijim očima. Od samog osnivanja, Nacionalni savet vredno radi na promovisanju nemačke kulture, običaja i istorije nemačke nacionalne zajednice-sa zadovoljstvom je zaključio Plac.

 

Svečanost se završila, kako to i dolikuje, uz tamburaše, pesmu i koktel.

 

Izvor: NSNNM

Foto: NSNNM