Svidnjik i Vrbas povezuju „Karpati”, festival rusinske kulture

+100%-

Predstavnici lokalne samouprave predvođeni predsednikom Opštine Vrbas Milanom Glušcem boravili su u gradu pobratimu Svidnjku, u Slovačkoj, na  Festivalu rusinske kulture, na kojem je učestvovalo i Kulturno-prosvetno društvo „Karpati“ iz Vrbasa.

 

Boravak u Slovačkoj bio je prilika da se obeleži deseta godišnjica uspostavljanja bratskih odnosa Svidnjika i Vrbasa i ponovo razmotre mogući modeli saradnje. Povodom uspešne desetogodišnje saradnje sa Svidnjikom, Glušac je u ime Opštine Vrbas primio plaketu.

 

Među delegacijama koje su prisustvovale Festivalu rusinske kulture bili su i predstavnici gradova iz Rusije, Makedonije, Ukrajine, Poljske i drugih država.

 

– Saradnja u oblasti kulture razvija se iz godine u godinu, redovno imamo razmenu kulturnih društava i nastupe u oba grada, što doprinosi upoznavanju i približavanju naših kulturnih nasleđa, a dogovorilo smo da i to dodatno unapredimo – kazao je po povratku iz Slovačke predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac. – Za početak, obe strane organizovaće posete likovnih umetnika iz Vrbasa gradu pobratimu kako bi slikari iz Vrbasa i Svidnjika stvarali zajedno na likovnim kolonijama. Plan je da se saradnja širi i na druge oblasti. Svidnjik je grad u Evropskoj uniji i za nas je značajno da imamo pouzdanog partnera za projekte za koje se može tražiti podrška fondova EU – rekao je  prvi čovek lokalne samouprave Vrbasa Milan Glušac.

 

Izvor: Dnevnik

Kategorije: Rusinska zajednica