Tradicija obeležavanja Sveta tri kralja u selu Kruščica

+100%-

Tradicija obeležavanja Sveta tri kralja u selu Kruščica

Kulturu negovanja tradicije i starih običaja uspevaju da sačuvaju meštani sela Kruščica koji sa pažnjom i ljubavlju ove običaje prenose i na svoje najmlađe. Kulturna baština je blago neprocenjivog značaja i svaki pokušaj njegovog očuvanja vredan je pažnje.

 

Obeležavanje Sveta tri kralja predstavlja još jedan neizostavni deo tradicionalnih Božićnih svetkovina. Meštani sela Kruščice u opštini Bela Crkva u Vojvodini, nastoje da ovaj verski običaj zadrže, a što je posebno interesantno oni ga prenose svojoj deci. Deca svojim simpatičnim i bezazlenim nastupom obeležavanju ove svetkovine daje posebnu draž.

 

Kulturno nasleđe vojvođanskih Čeha bogato je nizom običaja koji prate Božićne praznike. Praznik Sveta tri kralja slavi se 6. januara i predstavlja kraj božićnog razdoblja ‘dvanaestodnevnice’. Božić je pravi porodični praznik i u duhovnom smislu Božić je mera vrednosti, mira, sloge, poštovanja doma i moralnih normi. Sveta tri kralja obeležavaju i završetak božićnih praznika. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u hrišćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje te i pohod trojice mudraca. Sveta tri kralja se spominju kao trojica mudraca koji su sa istoka došli da se poklone Isusu. Na put su krenuli prateći zvezdu repaticu, a nakon što su u Betlehemu pronašli Isusa, darovali su mu tri simbolička dara.

 

Tri dečaka obučena kao Gašpar, Melkior i Baltazar, odnosno Sveta tri kralja, obilazila su i ove godine, kuće u Kruščici. Na glavama su nosili krune i bili  ogrnuti ogrtačima sa velikim okovratnicima. Išli su od kuće do kuće, pevali božićne pesme želeći domaćinima  materijalno i duhovno blagostanje. Domaćini su im darivali poklone. Dečaci su tom prilikom pevali i prigodnu pesmicu isto kao što su to činili  i njihovi vršnjaci pre nekoliko desetina godina.

 

My tři králové

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přisli z daleka. Z daleka je cesta naše, do Betléma mysl naše. Co ty, černej, stojíš vzadu, vystrkuješ na nás bradu? A já černej vystupuju, a Nový rok vám vinšuju. A my taky vystupujem a Nový rok vám vinšujem.

***

Mi tri kralja

Mi tri kralja idemo k vama, sreću, zdravlje, želimo vam. Sreću, zdravlje, duga ljeta, mi smo k vama došli izdaleka. Dalek je put naš do Betlehema, misli naše. A što ti crni stojiš pozadi i guraš na nas bradu? A ja crni dolazim, Novu godinu vam čestitam. A mi isto dolazimo, i Novu godinu vam čestitamo.

 

Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Kategorije: Češka zajednica