TRADICIJA OBELEŽAVANJA SVIJETA TRI KRALJA KOD ČEHA U VOJVODINI

+100%-

TRADICIJA OBELEŽAVANJA SVIJETA TRI KRALJA KOD ČEHA U VOJVODINI

Kulturno nasleđe vojvođanskih Čeha bogato je nizom običaja koji prate Božićne praznike. Praznik Sveta Tri Kralja obeležava se 6. januara. 2021.godine. Sveta  Tri  Kralja  obeležavaju  i  završetak Božićnih praznika. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u hrišćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje te i pohod trojice mudraca. Sveta Tri Kralja se spominju kao trojica mudraca koji su sa Istoka došli da se poklone Isusu. Na put su krenuli prateći zvezdu repaticu, a nakon što su u Betlehemu pronašli Isusa, darovali su mu tri simbolična dara.


Meštani sela Kruščica kod Bele Crkve u Banatu,  nastoje da ovaj verski običaj zadrže a što je posebno interesantno, oni ga prenose svojoj deci. Deca svojim simpatičnim i bezazlenim nastupom obeležavanju ove svetkovine daje posebnu draž. Dečaci obučeni kao kraljevi obilaze kuće i pevaju božićne  pesme želeći domaćinima  materijalno i duhovno dobro. Obeležavanje Sveta Tri Kralja njihov je doprinos da se ne zaborave običaji Čeha na ovim prostorima. Nematerijalna kulturna baština je blago neprocenjivog značaja i svaki pokušaj njegovog očuvanja vredan je pažnje.


Nacionalni savet češke nacionalne manjine promoviše uvažavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Čeha kako bi se prepoznala potreba za njegovim očuvanjem i prenošenjem te podigla svest o pripadnost kolektivnom identitetu, kulturnoj raznolikosti i ljudskoj kreativnosti. Njima se prenose ne samo znanja, nego i vrednosti i ključna obeležja kolektivnog pamćenja. Očuvanje običaja predstavlja  izraz identiteta njegovih nosilaca i od izuzetne je važnosti  uzimajući u obzir opasnost  od  nestajanja ove zajednice na prostoru Srbije jer se broj pripadnika češke zajednice iz godine u godinu smanjuje.

 

Izjava: NS češke nacionalne manjine

Foto: NS češke nacionalne manjine