TRADICIONALNI BAJRAMSKI PRIJEM

+100%-

TRADICIONALNI BAJRAMSKI PRIJEM

Bošnjačko nacionalno vijeće  je 13. maja 2021. godine održalo tradicionalni prijem povodom Ramazanskog bajrama.Na prijemu su uručene pohvalnice BNV, pojedincima koji su se protekle godine istakli, samostalno ili u okviru svojih institucija, u humanitarnom radu.
Pohvalnice je zaslužnima uručila predsjednica BNV dr. Jasmina Curić, a dobitnici pohvalnica su Adem ef. Demirović, Ilma Dupljak, Mirza Aličković, Selma Hasić-Manić, Jasmin Halitović, Enver Kalender te Nerma Zekić-Hoćanin. Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je u svom obraćanju prisutnima rekla da je BNV u zadnje tri decenije svojim djelovanjem odredilo historiju sandžačkih Bošnjaka.
„Svojim djelovanjem BNV je promijenilo svijest skoro asimiliranog Bošnjaka 90-ih godina i izgradilo modernog Bošnjaka ponosnog na svoju nacionalnu pripadnost i na svoje porijeklo, Bošnjaka svjesnog važnosti očuvanja elemenata nacionalne kulture i nacionalne pripadnosti. Ovo Vijeće će nastojati da očuva tridesetogodišnji kontinuitet i da dostigne zadate ciljeve koji vode ka rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka koji su autohton narod na ovim prostorima. I neka nas svaki Bajram podsjeti da samo složni, jedinstveni i okupljeni oko zajedničkih elemenata nacionalne politike, možemo naći mudrosti, snage i volje da riješimo dileme koje nam donosi ovo vrijeme i da ostavimo sigurnu budućnost našoj djeci.“ – rekla je dr. Curić.Prijemu su prisustvovali generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u R. Srbiji, bošnjački narodni poslanici u Skupštini Srbije, rukovodstva lokalnih vlasti u Sandžaku, delegacija Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS) te veliki broj građana. Tradicionalni bajramski prijem je održan u okviru programa obilježavanja 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave.Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.Izvor: BNV

Foto: BNV