„Tragovima pridaka” u Novom Sadu

+100%-

U organizaciji fondacije „Mijo Mandić” i Centra za kulturu Bunjevaca, organizovana je ekskurzija za starije osnovce iz Subotice, Žednika, Bajmoka i Tavankuta.

 

Dica koja pohađaje časove bunjevačkog jezika s elementima nacionalne kulture u pratnji svoji pridavača stigla je u Novi Sad u jutarnjim satima u nedilju, 26. maja.

 

U razgledanje centra Novog Sada povela ji je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Posli kraće posite obližnjoj katedrali, dica su u Muzeju prisajedinjenja naučila dosta o tom burnom vrimenu ranog 20. vika i težnji svoji pridaka i bratskog srpskog naroda o stvaranju zajedničke kuće, koja će primostit Dunav jednom i za svagda. Kuće u kojoj će Bunjevci konačno slobodno moć divanit svoj jezik i čuvat svoje običaje.

 

U Muzeju Vojvodine dica su bez imalo pritirivanja uživala, prezentovani su im eksponati iz daleke prošlosti ovog prostora, staro oružje, grnčarija, nakit pa čak i odilo koje su nosili stari Kelti, i još čitav niz nošnji koje je teško i pobrojat.

 

Na samom kraju, al nikako i po važnosti, posita Novosadskom muzeju na Petrovaradinu ispričana je priča o Novom Sadu, o njegovima počecima, padovima i usponima. Nadahnuta tim saznanjima, dica su u ranim poslipodnevnim satima privela kraju svoju positu Novom Sadu i jednom vremeplovu koji ji je provo vikovima unatrag pa vratijo i u ovo naše vrime. Tušta se tog naučilo i kroz utiske putom sumiralo.

 

Uspišna ekskurzija se završila ručkom u bašti Doma vojske, a potom odlaskom kući organizovanim privozom.

 

Izvor: Bunjevački medija centar

Kategorije: Bunjevačka zajednica