TREĆA GENERACIJA POLAZNIKA ZAVRŠILA LEKTORAT HRVATSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

+100%-

TREĆA GENERACIJA POLAZNIKA ZAVRŠILA LEKTORAT HRVATSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

Treća generacija polaznika završila je u julu 2021. godine lektorat hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a među njih 13-ero bili su odgojitelji, učitelji i profesori nastavnih predmeta iz Subotice i Sombora. Radi se o dvosemestralnom Programu za stjecanje kompetencija iz hrvatskoga jezika, kulture i književnosti s metodikom rada koji se izvodi u okviru Centra za usavršavanje nastavnika spomenutog fakulteta.

 

 

U proteklim trima godinama kroz program lektorata prošlo je tridesetak polaznika koje je poučavao lektor hrvatskog jezika i književnosti dr. sc. Tomislav Ćužić. Trećom godinom Ćužiću završava lektorski mandat u Novom Sadu, a u razgovoru s novinarom tjednika Hrvatska riječ izrazio je svoju zahvalnost svim institucijama koje su podupirale rad programa, napose Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Filozofskom fakultetu koji mu je omogućilo obnašanje dužnosti sveučilišnoga lektora hrvatskoga jezika u Republici Srbiji.

 

 

Ćužić se, također, nada i daljnjem razvoju programa te promoviranju hrvatskog jezika ne samo među prosvjetnim djelatnicima koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku, već i među svim zainteresiranim studentima na fakultetu. „Ipak, bio bih još zadovoljniji da lektorat djeluje i na studijskoj razini, tj. da hrvatski jezik i kulturu mogu izučavati i studenti, barem u okviru izbornoga kolegija unutar pojedinih studijskih odsjeka. U Zagrebu postoji sveučilišni studij srpskoga jezika i književnosti, a u Novom Sadu nema ni izbornoga kolegija hrvatskoga.“, zaključuje Ćužić.

 

 

Među polaznicima programa bila je i asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević. „Unatoč izmijenjenim okolnostima i ograničenjima, pri čemu je HNV pomogao ustupivši prostorije za izvedbu dijela nastave, lektorat je uspješno priveden kraju. I kao polaznicu, ali i asistenticu u obrazovanju pri HNV-u, raduje me dvostruko veći broj polaznika u odnosu na prve dvije godine – to znači da kao prosvjetni djelatnici sve intenzivnije radimo na svojim stručnim kompetencijama i na taj način osnažujemo kvalitetu nastave koja se izvodi na hrvatskom jeziku.“, ističe Stipančević.

 

 

Nastava lektorata, inače, obično na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu započinje u listopadu. Međutim, na inicijativu profesora Ćuzića i dopuštenjem uprave fakulteta, zbog promijenjenih okolnosti, nastava je prošle godine započela u rujnu čime se omogućilo neposredno odvijanje nastave u zimskom semestru, dok je u ljetnom semestru dominirala nastava na daljinu, a ispiti su održavani uživo.

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV