Treći Festival narodnih priča „Raspričani Nepker”

+100%-

Od 15. do 16. februara u Mađarskom kulturnom centru održan je treći po redu Festival narodnih priča „Raspričani Nepker.

 

Subotnji dan festivala počeo je objavljivanjem rezultata konkursa za najbolju priču i ilustraciju. Barnabaš Kečkeš je svojim rečima ispričao priču „Sebični div” a koju je ranije čitao kao domaću lektiru. Tamaš Seči je takođe pobednik konkursa za najbolju priču. Njegova priča „Dve nevaljale mace” se zasniva na stvarnom događaju.

 

Cilj festivala „Raspričani Nepker” je pored dečje zabave, predstavljanje narodne tradicije i pomalo zaboravljenih upotrebnih predmeta, ne samo deci već i roditeljima, kaže organizatorka događaja Hajnalka Bodrogi.

 

„Veoma je zanimljivo, jer smo pokušali nabaviti predmete koji ni današnji odrasli ne znaju čemu služe. Interesantno je da niko od odraslih nije prepoznao tradicionalnu pasirku za paradajz, za šta i kako se koristi. Isto smo mislili da jednostavno ručno zanimanje kao što je krunjenje kukuruza može biti interesantno za decu.”

 

U okviru festivala u petak su održane stručne i metodološke radionice a uveče je gostovao etnograf i muzičar Gergelj Agoč. U subotu popodne mališani su pored upoznavanja narodnih priča i zanatskih radionica, uživali u izradi krofni i  muzici putujućih muzičara.

 

Izvor: RTV Pannon

Kategorije: Mađarska zajednica