Trka Češko – Srpskog Prijateljstva

+100%-

Trka Češko – Srpskog Prijateljstva

 

U okviru tradicionalne manifestacije „Trka Češko – Srpskog Prijateljstva“ pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održan je medjunarodni biciklistički karavan, ove godine 7. po redu.

 

Cilj biciklističkog karavana je promocija kulture Čeha na ovim prostorima kao i promocija zdravih stilova života.U karavanu je aktivno učestvovalo 113 vozača od 6 do 76 godina što je, i pored velike vrućine, stvorilo impozantnu sliku o tome da  je Škola plus ovu manifestaciju pretvorila u značajnu i društveno korisnu turističku ponudu.

 

Pored bezbedne i sigurne vožnje do Češkog sela, uz pomoć policijske patrole i redara iz redova organizatora, brojni učesnici  imali su priliku da posete Muzej Čeha, da dobiju informacije o prisustvu Čeha na ovim prostorima i da se podsete značaja negovanja multikulturalnosti i tolerantnosti. Vesela i prijatna atmosfera, osmesi najmlađih kao i njihovih roditelja, prijatelja i saradnika,  uz zakusku, osveženje, rekreaciju i maštovite radionice – pravi su dokaz da stvaramo bolje društvo, uz jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih.

 

Organizatori su obezbedili tim za monitoring koji je izdvojio učesnike koji su poštovali dogovor o bezbednoj vožnji, one koji su pomagali drugima i proglasili najmlađe i najstarije učesnike.Dodela nagrada je takođe pozitivno uticala na to da se sledeće godine svi učesnici potrude da budu savesniji vozači i da prenesu pozitivna iskustva na ljude iz svoje bliže okoline.

 

Posebno raduje činjenica da su ove godine uzeli učešće Česi iz Češke Republike kao i gosti iz Austrije. Karavan je ispunio sva očekivanja a u tome su nam pomogli i prijatelji Škole plus.

 

Značajan doprinos ovog  biciklističkog karavana ogleda se u podizanju svesti stanovništva o potrebi međuetničkog dijaloga. Takodje, Škola plus afirmiše pozitivne vrednosti iz zajedničke istorije dva naroda kao i prožimanje međusobnih kultura i doprinosi boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine. Mladi se na taj način podstiču da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije. Cilj manifestacije je međusobno upoznavanje učesnika pripadnika različitih nacionalnosti radi prevazilaženja kulturoloških i jezičkih razlika te promociji vrednosti od značaja za kulturni identitet Čeha u Srbiji.

 

Izvor: Škola plus