Trka češko-srpskog prijateljstva

+100%-

Trka češko-srpskog prijateljstva

U cilju podizanja svesti kod dece, omladine i njihovih roditelja o važnosti fizičke kulture i usvajanja zdravih stilova života, Škola plus organizovala je ove godine 5. po redu biciklistički karavan pod nazivom: „Trka češko-srpskog prijateljstva” pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Republike Češke. To je ujedno i promocija češke zajednice u Srbiji, kroz jačanje medjunacionalnog poverenja kod mladih.

trka-4-min

 

U pomenutom  karavanu bicikle je vozilo 79 učesnika,kako članovi Škole plus – učenici, nastavnici i roditelji, tako i saradnici, od 7 do 77 godina. Na aktivnostima u Češkom Selu bilo je prisutno preko 100 zainteresovanih prijatelja, svih uzrasta.

 

Nakon dolaska u Češko Selo i predaha od vožnje, realizovano je nekoliko radionica na letnjoj pozornici ispred Muzeja. Pošto ova tradicionalna manifestacija ima i edukativni karakter, učiteljica češkog jezika Ilona Kirhernova bila je zadužena za nezvaničnu himnu, češkog autora Jaromira Nohavice pod nazivom: „Ciklistika“. Pevalo se na oba jezika. Usledila je dodela nagrada i zahvalnica za sve one koji su dali veliki doprinos promociji sporta za sve, iz svih starosnih kategorija. Posle ručka i predaha nastavile su se kreativne radionice na otvorenom, kako bi motivisali decu i omladinu da koriste što češće vožnju biciklom.

trka-3-min

 

U popodnevnim časovima karavan se vratio istim putem nazad za Belu Crkvu, uz policijsku pratnju i redare koji su brinuli o bezbednosti svih učesnika.

trka-7-min

Ovo je već peta godina zaredom kako Škola plus promoviše češku kulturu i sport.

 

Cilj manifestacije je medjusobno upoznavanje učesnika, pripadnika različitih nacionalnosti, kako bi prevazišli kulturološke i jezičke razlike, te promocija vrednosti koje su od značaja za kulturni identitet Čeha u Srbiji.