Tutinci dobili table za učenje bosanskog jezika

+100%-

Tutinci dobili table za učenje bosanskog jezika

Tutinsko obdanište „‘Habiba Stočević“, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ i gimnazija danas su dobili interaktivne table koje će im pomoći u sprovođenju pripremne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

 

Obrazovno-vaspitnim ustanovama iz Tutina table je uručila delegacija BNV, koja ih je prethodno obezbedila od Turske razvojne agencije (TIKA).

 

Predsednik BNV Esad Džudžević izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim tokom implementacije nastave na bosanskom jeziku i naglasio da se izvođenje pripremne nastave, koja će biti uvod za kompletnu nastavu u predškolskom uzrastu, prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu Gimnazije i srednjih stručnih škola u 53 obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku, nalazi u završnoj fazi.

 

On je zahvalio ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarku Obradoviću, ministrima Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću, verskim poglavarima Ademu Ziljkiću i Muameru Zukorliću, kao i civilnom sektoru koji deluje na području Sandžaka, za aktivnu podršku u uvođenju nastave na bosanskom jeziku u tom području.

 

Svi naši politički, verski, kulturni i svi drugi faktori unutar bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji na aktivan način učestvuju u ovom procesu. To je jedan veliki zalog i velika civilizacijska pobeda nas Bošnjaka u Srbiji kad smo se pokupili nakon 100 godina i napravili svojevrstan nacionalni konsensus oko jednog najkompleksnijeg i najplemenitijeg procesa koji se zove nastava na bosanskom jeziku“, zaključio je Džudžević.